Kultur

Smittende og kritisk rap

Killer Mike viser på dette albumet at hip hop er en sjanger i stadig utvikling.

Dagsavisen anmelder

HIP HOP

Killer Mike

«R.A.P. Music»

Williams Street/Import

Killer Mike er tett inne i kretsen rundt Outkast og har vært med på rett så mye i hip hop siden debuten på nettopp Outkasts «Stankonia» i 2000. Bone Crushers hit «Neva Scared» ble jo forbudt på mange klubber i USA, fordi folk gikk ut i bilen og hentet pistoler, som jo teksten oppfordrer til.

Selv kom Mike med sitt første album «Monster» i 2003. På «R.A.P. Music», hans sjette fullengder, viser han at hip hop er en sjanger i stadig utvikling. Her blandes minimalistiske produksjoner fra El-P med lekne arrangementer og loops som bare går og går. Og selvsagt får vi flere ultrafengende refrenger, omtrent som de Outkast jo er kjent for. «Southern Fried», om Georgia, er en slik låt du ikke får ut av hodet. Med sine gitarriff, effekter og orgel blir den som et stykke deilig sørstatspop. Stemningen på albumet er mørk med samfunnskritiske tekster der alt fra Reagan, Obama (hvorfor jaktet både Reagan og Obama på Gaddafi?) og det politiske landskapet, til narkotikaproblemer og sosiale forskjeller blir kritisert.

Som rapper har Mike en kjapp stil og en musikalsk flyt som kler den inviterende musikken og med «R.A.P. Music» har han gjort et glimrende album helt fritt for hjernedød dance eller David Guetta-kopier.