Skepta på Øya.

Skepta tente publikum

Det er absolutt forståelig å se at grime-veteranen har en sterk appell.

 

5

KONSERT

Skepta

Øyafestivalen onsdag

Av Ida Madsen Hestman

Med bakgrunn fra grime-kollektivet Meridian Crew, og Boy Better Known har «Totteningen» Joseph Junior Adenuga, a.k.a Skepta vært lenge med i gamet. Både ved å trekke låter inn på hitlistene, men også gjennom sin rent kreative lek med lydbildet, har han bidratt til å utvikle sjangeren betraktelig. Det er absolutt merkbart også i dag.

Anslaget er ikke så kraftfullt som en skulle håpet, når lyden bestemmer seg for å ghoste oss, og mikken til Skepta er av. Samtidig får jeg en øl i huet, av en overhappy fyr med krans og adidasjakke som raskt kravler seg fremover. Et lite forvarsel om hva som vil komme.

For snart er lyden på plass. Skepta får opp energien i et allerede tent publikum, og med «That’s Not Me» tar vi det hele fra scratch igjen. Det blir snart mindre komfortabelt å stå rett opp og ned foran scenen, når en raskt ekspanderende moshpit materialiserer seg. Det som burde skje, skjer: Oslo-publikumet leverer.

Det er absolutt forståelig å se at grime-veteranen har en sterk appell. Med sin lite forfengelige, men oppriktige framtoning, formidler han låter til et bredt publikum, på samme måte som han gjorde bare en snau måned tidligere. Da til et tjåka fullt publikum på Roskildes Apollo-scene. Med tanke på at konserten var samtidig som M83, er det ikke noe å trekke helt på skuldrene over.

Følg Dagsavisen Nye Takter på Facebook!

Skepta holder hodet klart, og spytter munnrapt med sin cockney-karibiske aksent. Publikum har gjort leksa si og responderer der de skal. Snart rister hele Hagen. Piten er så intens at selv Honningbarnas egen Edvard Valberg må trekke seg tilbake.

Les også: En høytidsstund på Øya

Men selv om energien er oppe, trenger vel ikke volumet være det. Bassen overdøver snart vokalen, og diskanten stikker i øra. For Skepta har allerede fått publikum. Med et nedstrippa sceneoppsett, kledd i helsort, beviser han at man ikke trenger lene seg på effekter som pyro, røykshow og videoklipp - ei heller bass som gjør at an tror man kjenner adamseplet sitt -  for å få publikums oppmerksomhet.

Se video: Øya, bra eller dårlig?

Skepta er ikke en som breier seg mer ut enn han må. Snart demonstrerer han også hvor undergrunn han fortsatt er: «Fuck celebrities. Family shit for life» roper han, og takker samtidig ydmykt. Han tar det ikke  som en selvfølge at han er her.