Mark Knopfler tråkker på kjente stier. FOTO: NTB SCANPIX

Sin vane tro

Mark Knopfler går videre i sine egne spor.


4

POP
Mark Knopfler
«Tracker»
Universal

 

Mark Knopfler fortsetter å perfeksjonere kunsten å være seg selv. Med innholdsrike sanger som blir prikkfritt framført, både stemningsfullt, smart og ganske forutsigbart.
Albumet begynner med «Laughs And Jokes And Drinks and Smokes». En tanke tilbake til tida da det voksne livet begynte, og verden lå helt åpen. Vi hadde ikke trengt å vite så mye om Mark Knopfler for å skjønne at dette er lenge siden. Sangen har en vemodig stemning som preger alle sangene som følger.  
Knopfler gjenoppliver lyden av tidlig Dire Straits i «Beryl». om Beryl Bainbridge, en forfatter som Knopfler mener er underkjent på grunn av sin arbeiderklassebakgrunn. Generelt kan vi si at det lages altfor få sanger om kunstnere som blir forbigått ved prisutdelinger. Litt beslektet er «Basil», om poeten Basil Bunting, som Knopfler som 15-årig læregutt møtte i avisen Newcastle Evening Chronicle. «Basil» jobbet som journalist mens han egentlig ville skrive dikt. Enda en sang om drømmen om bedre tider.  
«Broken Bones» er et stemningsfullt nikk til J.J. Cale, som Knopfler var med på å hylle sammen med Eric Clapton på fjorårets album «The Breeze». Sangen handler ellers om en bokser som begynner å få seg for mange på trynet, og er typisk for Knopflers frodige fantasi. Mange av sangene viser fortelleren på sitt beste, med figurer som har levd livet.
Midtveis går Knopfler over på autopilot i tre sanger som bare er pene og pyntelige og veldig skjematiske. I et kvarter til sammen. Siden albumet varer i over en time hadde det klart seg uten disse, og blitt en sterkere helhet. Holdningen er så gjennomført koselig at det blir for mye av det gode.
Albumet slutter med «Wherever I Go», en vakker, lengselsfull duett med Ruth Moody. For gitaristen Mark Knopfler er det aldri lenger snakk om å vise seg, å imponere overdrevet med gitaren, selv om han kunne gjort dette bedre enn de aller fleste andre. Ensemblespillet er smakfullt over hele plata. Sterkt forankret i den keltiske folkemusikken. Også som vanlig. For de fleste vil «som vanlig» være gode nyheter i forbindelse med Mark Knopfler.
• Spiller i Stavanger 8. juni
og på Norwegian Wood 10. juni.

Geir Rakvaag