Seinabo Sey er klar for nok et oslobesøk. Denne gangen står Øyanatt for tur. FOTO: UNIVERSAL

Selvbiografisk svensk soul

Den svenske soulkometen Seinabo Sey har toppet VG-lista i ukevis med Kygo-remiksen «Younger», og har tidligere spilt på både Bylarm og VG-lista-showet på Rådhusplassen. I kveld er hun klar for Øyanatt.

Seinabo Sey forteller at hun føler at nordmenn tar henne godt imot når hun er her, og det gjenspeiler seg i listeplasseringene til «Younger». Hun hadde aldri tidligere spilt for så mange mennesker som dem som hadde tatt turen til Rådhusplassen tidligere i sommer.

- Det er jo helt fantastisk, og det var virkelig en stor opplevelse å spille på Rådhusplassen. Det var kult å få spille for så enormt mange mennesker, samtidig som responsen på låtene var enormt overveldende, sier den svenske 23-åringen.

 

Norsk remiks-suksess

Ett år yngre Kyrre Gørvell-Dahll, som er mannen bak artistnavnet Kygo, har hatt enorm suksess med remiksen av Seys «Younger». Den VG-lista i hele sju uker, og ligger for tida på en respektabel tredjeplass. Sey tror imidlertid ikke at vi får se dem sammen på scenen med det første.

- Han er jo USA-basert for tida, er han ikke? Han skal i hvert fall turnere der borte nå. Jeg har aldri møtt Kygo, og det ville vært superkult å stå på scenen sammen med ham, men jeg tror ikke det kommer til å skje med det første, sier Sey.

 

Øyanatt

I halv tolv-tida i kveld står hun på scenen på Parkteatret under Øyanatt. Seinabo Sey mener at stemningen på en festival som Øyafestivalen skiller seg markant fra stemningen på for eksempel Bylarm.

- Å spille for sitt eget publikum blir kjempespennende. Det har ikke vært så mange sånne gigger for meg så langt i karrieren. Bylarm er jo mest av alt en bransjefestival, og da blir stemningen en helt annen. Jeg tror stemningen på Parkteatret blir veldig bra, forteller hun.

I tillegg til å ha toppet VG-lista også har Seinabo Sey også ligget på førsteplass på Hype Machine og Shazam i løpet av sommeren.

- Seinabo Sey er et fyrverkeri av en dame, og det skal bli utrolig spennende å se henne på scenen på Parkteatret under Øyanatt, uttaler arrangør i Atomic Soul, Peer Osmundsvaag til Øyafestivalen.

 

Forsinket album

Etter planen skal debutalbumet til den svenske soulsangeren komme i løpet av året. Men det ut til å være visse forsinkelser i prosessen.

- Akkurat nå har jeg ikke hatt tid til å konsentrere meg om bare det å være i studio. Slik det ser ut nå, ligger det an til at albumet kommer mot slutten av året eller i begynnelsen av neste år, forklarer hun.

Sey forteller at mye reising og flere spillejobber enn tidligere stjeler mye tid. Samtidig gir reisingen henne inspirasjon til å skrive låter.

- Jeg får ofte inspirasjon til nye låter når jeg er ute og går på ukjente steder. Inspirasjon kommer ofte kommer fra uventede steder for min del. Det er kanskje en spesiell måte å skrive låter på, men det fungerer godt for meg, sier hun.

 

Å skrive om seg selv

Artist og låtskriver Lauryn Hill har inspirert Seinabo Sey tidlig i karrieren.

- Lauryn Hill skriver låter om flere ulike problemstillinger, og de er ofte veldig analytiske. Det jeg liker best ved stilen hennes er at hun drøfter hvorfor hendelser inntreffer, i stedet for bare å fortelle om at de har funnet sted, forklarer Sey.

Hun forteller at hun selv forsøker å skrive mest mulig om livet. Ett av de viktigste elementene i Seys låter er nettopp henne selv, forklarer hun videre. Musikken hennes er svært selvbiografisk.

- På albumet som kommer forsøker jeg å ha en rød tråd gjennom alle låtene, selv om de handler om svært forskjellige ting. Det er en utfordrende prosess. Mine egne opplevelser og min egen erfaring har alt å si. Da blir det også veldig nært, musikken min blir veldig personlig, og derfor også veldig viktig for meg, forklarer Sey.

Seys siste singel, «Hard Time», blir av pressen omtalt som en moderne blanding av nettopp Lauryn Hill og Vera Hall.

- Jeg er spent på hvordan folk kommer til å ta imot albumet, men er veldig fornøyd med prosessen. Det ser lovende ut så langt, sier svensken.

 

Oslo igjen i høst?

Det er gjennom tilbakemeldingene fra publikum når hun spiller, Seinabo Sey føler at hun utvikler seg som artist.

- Når jeg står på scenen trives jeg aller best. Det føles befriende å utføre noe, og det er også en viktig treningssak for å forbedre seg som artist, sier hun.

Oslopublikummet har gitt henne god respons både på Bylarm og VG-lista-showet. Det er ting som tyder på at det ikke blir altfor lenge til vi ser henne igjen her til lands.

- Jeg skal ikke love for mye nå, for alt er ikke avklart ennå, men det ser ut som jeg kommer tilbake til Norge i høst. Dessverre har jeg ikke oversikt ennå, jeg vet ikke engang hvor jeg skal spille, avslutter Sey.

petter.bronstad@dagsavisen.no

 

Øya i dag, fredag

Dagsavisen anbefaler:

Röyksopp & Robyn, 20.55. Spiller sannsynligvis hvert sitt sett først, og sammen fra albumet «Do It Again» til slutt.

John Wizards, 15.35. Eklektisk sørafrikansk elektronika, som hørt på et av fjorårets mest forunderlige vidunderlige album.

I Was A King, 15:40. Dynamisk popmusikk, sanger fra et av årets beste norske album, «Isle Of Yours».

Deafheaven, 16.25. Svart amerikansk metall med uforklarlig poptwist.

Store P, 16.25. Norsk rapper med et storveis tekstunivers. For han vil ikke være i din verden nei, han har sin egen.

Neutral Milk Hotel, 18.05. Gjenforente kulthelter fra 90-tallet.

Neneh Cherry, 18.10. Et lenge etterlengtet comeback fra sterk og særpreget sanger.

Joey Bada$$, 19.05. New York rap møter heftige beats.

Highasakite, 19.10. Et av landets ledende band, nå med enda større festival­erfaring.

Dagens Ungdom, 20.00. Særegne sanger fra et av sommerens fineste album. Dagens varmeste anbefaling.