Nye takter

Se! Norsk musikk på TV!

VOLUM 11: Mange har tatt til orde for boikott av årets Eurovision-finale i Israel. For meg er valget enkelt – jeg boikotter dette hvert år, uansett hvor det er.

Av og til blir jeg spurt om hvorfor jeg aldri klarer å slutte å ergre meg over Eurovision Song Contest. I en bedre verden kunne jeg godt godtatt radbrekking av all god takt og tone, for en kvelds skyld. Mange liker jo faktisk dårlig musikk. Det som irriterer meg så grenseløst er at dette er det eneste vi har av musikk på TV i Norsk rikskringkasting, og at det fortsatt blir framstilt som at dette er det viktigste som skjer i hele musikkåret.

Torsdag skal trioen Keiino ut i den andre delfinalen i Eurovision Song Contest. Ifølge arkivene til NRK TV blir dette det 20. programmet de er med i, etter at de vant den norske finalen i Melodi Grand Prix i vinter. Andre norske artister kommer knapt nok på TV i det hele tatt.

Les også: KEiiNO: – Det å være i en krigssone, er noe vi alltid tenker på

NRK har sluttet å bruke ressurser på norsk musikk i TV. Til tross for at dette skal være en del av samfunnsoppdraget og derved lisensgrunnlaget. I NRKS vedtekter, paragraf 16 står det: «En stor andel av tilbudet skal ha norsk forankring og speile det kulturelle mangfoldet i folket». Videre i paragraf 17: «NRK skal formidle norsk kultur og en bred variasjon av norske kunstuttrykk fra mange ulike kunstnere, uavhengige miljøer og kulturinstitusjoner. NRK skal formidle norsk musikk, film og drama og stimulere norske produksjonsmiljøer».

Her skiller NRK tydeligvis mellom musikk i radio og TV. Etter NRKs beregninger har NRK P1 en norskandel på 43 prosent, mens P3 høyner til 46 prosent. Dette gjelder altså radio. NRK er gode på norsk musikk på radio. På TV er det tvert imot elendig. Helgene har riktignok gode innkjøpte konserter og dokumentarer med utenlandske stjerner, men norsk musikk glimrer med sitt fravær. Vi har hatt Spellemann-showet, så det får vel liksom være nok for i år.

Les også: – Vi er ikke valgt for å ha noen politiske meninger. Vi er valgt for å synge en låt

Det første jeg tenkte da jeg ble gammel nok til å se på Eurovision-finalen var, hvorfor var ikke The Beatles med? Hvis Storbritannia ville vinne måtte jo valget være enkelt? Det tok bare et år eller to før jeg forsto at dette var er konkurranse som befant seg i sin egen verden, og ikke hadde noe med den gode popmusikken å gjøre. I år er det britiske bidraget, sunget av Michael Rice, ikke inne på britenes 100 mest populære låter i skrivende stund. Fri og bevare meg for å begynne å engasjere meg i dette, men den norske låten til Keiino har faktisk et godt utgangspunkt: Den er virkelig en hit i sitt hjemland. Dette er det ingen automatikk i. I Norge har ikke et Eurovision-bidrag gått til topps på de lokale hitlistene siden Stella Mwangi med «Haba Haba» for åtte år siden, men hun ble igjen utslått i Eurovisions semifinale. I dette spillet finnes ingen logikk.

NRK har kanskje spart en milliard kroner ved å miste rettighetene til vintersport de nærmeste årene. For noen er ønsketenkningen at dette kunne komme det sunnere og mer oppbyggende kulturlivet til gode. Beskjedne som vi er, ser vi ikke for oss vegg-til-vegg dekning av musikk, litteratur og bildekunst fra lørdag morgen til søndag kveld. Bare litt her og der, som en påminnelse om at det er noen som driver med sang og musikk utenom den årlige Eurovision-sesongen. Det verste som kan skje nå er at Norge vinner finalen lørdag. Da forsvinner mye av den sparte milliarden i pomp og prakt i løpet av et par uker i mai neste år. Nå er det ti år siden sist landet vår ble rammet av en tilsvarende tragedie, så vi kan jo håpe at det går en stund til neste gang. Ifølge en fersk pressemelding fra spillselskapet Come On! får man nå igjen 81 ganger innsatsen om man tipper at Keiino vinner. Vi burde kanskje forlange at NRK satser en million eller to, som en slags skadeforsikring.

Les også: Palestinakomiteen om Eurovision-boikott: – Dette handler ikke om Keiino, men om palestinerne

I et intervju med rettighetsforvalterne TONO, i forbindelse med deres 90-årsjubileum i fjor, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen: «TONO og NRK er historisk sett del av det samme prosjektet: oppbyggingen av en nasjon og en kultur. Norsk musikk danner et fellesskap og gir oss en felles opplevelse. Det er noe av det som holder oss sammen.» Ja, så vis oss det da!

Mer fra Dagsavisen