Justin Bieber satte Oslo på hodet i mai. FOTO: NTB SCANPIX

Satte Oslo på hodet

Justin Bieber satte Oslo sentrum på hodet i mai. Tenåringer okkuperte gatene og Norges hovedstad var under beleiring.

POP

Filmen fra Bieber-konserten ved Operaen og selve besøket i Oslo er nå å få på en DVD. Det er nok en del titusener av besteforeldre, tanter og onkler, fedre og bestefedre som vurderer denne utgivelsen som en perfekt julegave for barnebarn, nieser eller barn. I tillegg kan dere selv lære litt om det som er verdens største popstjerne, idol og ungpikehelt. For det er noe med denne canadiske 18-åringen.

Hvor stor er så Bieber? Målt i platesalg er det en rekke artister som selger mer, men målt i hysteri og konsertbilletter er det ingen som slår Bieber. Madonna var populær nok til én konsert i hallen på Fornebu, Lady Gaga likeså, men klarte bare å selge halvparten av de vel 25.000 billettene. Justin Bieber derimot, han holder tre konserter i april neste år - alle utsolgt på minutter. Da nærmer vi oss 75.000 billetter. Tygg litt på den.

Under besøket i Oslo i mai var sentrum okkupert av titusenvis av tenåringer som hadde skulket skolen for å se sitt idol ved selvsyn. Flere hoteller ble beleiret av beliebers som ikke visste helt sikkert hvilket hotell han bodde på, så da delte de likeså godt på oppgaven. Når så riktig hotell ble funnet, gikk ryktet ut på Twitter. Biler ble ramponert, jenter besvimte og hordene skapte så stort kaos at pressekonferansen måtte avlyses til hotell-Petters store fortvilelse. For Stordalen hadde delvis finansiert besøket for å sole seg i glansen til popidolet. Ingen PR er dårlig der i gården. Pressen lot seg lokke med (og jeg var en av dem som var på pressekonferansen) og politiet sleit med kontrollen, mens plateselskapet Universal trakk i trådene så Bieber skulle få full effekt av besøket. Dermed var det tre dager i mai da Justin Bieber var kongen i Oslo.

I filmen får vi se jenter løpe etter Bieber i bil, løpe etter Bieber på fortauet, hyle mot et vindu der de aner en Bieber, stopper trafikken på, rundt og ved Jernbanetorget og skaper overskrifter verden over. For hvordan kan en gjeng ungjenter sette en hel by på pause sånn uten videre?

Konserten ved Operaen varte en halvtimes tid og skal vi tro ansiktsuttrykkene til de konstant hylende jentene i publikum leverte Bieber varene og vel så det.

Du skal være i overkant kristen for å bli provosert av Justin Bieber. Han er så strigla du kan få det. Men han er samtidig en egenrådig ung mann som skriver mye av sitt eget materiale. Selvsagt er han som så mange andre mainstream popstjerner; redd for å gå i baret og støte fra seg noen. Dermed målbærer han litt odde meninger for en tenåring; mot abort og skater for eksempel.

Men det er nå fenomenet Bieber som er det mest interessante. Hver generasjon har sine helter, men ikke siden Michael Jackson har vi sett lignende tendenser. Det er makt i popmusikken igjen, for er det noe denne filmen viser, så er det at Oslo og politiet ikke klarer å stagge en gjeng ungdommer som har bestemt seg for noe. Det er kanskje lærdom å ta med seg for ungdommen også?

Bieber er en typisk terningkast tre-artist. Han skal jo ikke utfordre for mye, men samtidig ikke bli for barnslig. Denne utgivelsen er akkurat slik. Om du lurer på hvorfor barnebarnet skulket skolen tre dager i mai, så får du svaret her. Og om denne DVD-en ligger under juletreet er det slettes ikke umulig at du blir årets julenisse.