Sang til Aurora og til ungdommen

VOLUM 11: Anne Grete Preus lagde sin «Sang til Aurora» året før Aurora Aksnes slo igjennom. Den kunne likevel handlet om henne, og ungdommens evige nødvendige opprør.

«Sang til Aurora» kom ut på albumet «Et sted å feste blikket» med Anne Grete Preus høsten 2013, et halvt år før Aurora Aksnes slo gjennom på Bylarm. Sånn er tilfeldighetens store spill. Med tittelen på sangen tenkte Preus også «Sang til morgengryet». Artisten Aurora hørtes ut som en oppfyllelse av framtidshåpet Preus hyllet i sangen sin. Fra alle de fine minneordene denne uka er dette en detalj jeg gjerne vil dvele litt ved.

Anne Grete Preus framførte «Sang til Aurora» under en TV-sending for grunnlovsjubileet, på Eidsvoll, 16 februar 2014. Nå var det bare to uker igjen til Aurora kom til Bylarm. En artist som siden har gått sine egne veier, og ikke vært redd for å flagge sine egne holdninger, slik Anne Grete Preus alltid oppfordret til.

– Pop og rockmusikk kommer nede fra folkedypet, og har vært en viktig faktor for demokratisering og verdighet for nye grupper mennesker, sa Preus i introduksjonen sin på Eidsvoll. Hun hadde tenkt å lage en ny sang for anledningen, men skjønte hun hadde den beste allerede: – «Sang til Aurora» handler om at det alltid er en oppgave for de unge å gjøre om det den forrige generasjonen gjorde feil. Men i det nye presset på de unge, om å være veltilpasset i velferdsstaten, ligger et angrep på friheten, sa hun i vårt intervju da sangen var ny.

Følg Dagsavisen Nye Takter på Facebook!

«Tiden går i uniform/Befri den/Riv stripene bort, plukk stjernene av/Og sett dem tilbake på himmelen», synger Preus i «Sang til Aurora», i sin velkjente poetiske stil. – Jeg er opptatt av det jeg tror er den mest truende delen av vårt materielt vellykkede samfunn. Det harde presset på individene i forhold til hvordan man vil leve livet. Bare at det å bo koster så sinnssykt mye at du må inn i systemet, sa hun, og fikk inn et realpolitisk stikk i de større filosofiske tankene.

Aurora Aksnes er en av dem som har tatt godt vare på denne arven. Som i sangen «Queendom»: – Det første verset er om kontrastsamfunnet. Om de som ikke blir respektert, fordi de ikke tar plass selv, de får her plassen de fortjener. Så er det de introverte, som ikke blir hørt, de blir hørt her. Og kvinnene som gjennom historien ikke har fått lov til ... det meste, forklarte hun. Vi trenger nesten ikke minne om hvordan Anne Grete Preus ga seg selv lov til å gjøre som hun ville, og med dette viste veien for mange andre etterkommere. Aurora er med i en rekke unge artister som har fulgt i fotsporene hennes, og satt sine egne drømmer ut i livet.

Les også: – Her kan Anne Grete Preus få plass

– Det er de drømmene som ungdommen bestemmer seg for å sette ut i livet som er et lands framtid, sa Anne Grete Preus der oppe på Eidsvoll. Vi må jo minne om at virkeligheten ikke bare er musikk, og at det ikke bare er et lands, men hele verdens framtid som står på spill. Som Aurora sang i «The Seed» på sitt seneste album: «When the last tree has fallen/And the rivers are poisoned/You cannot eat money oh no», synger hun. Det høres ut som det enkleste budskapet i verden, men det kommer midt i ei tid der det ikke kan sies for ofte.

– Dere som er unge i dag er et sterkt fundament i den radikale grunnloven av 1814, minnet Anne Grete Preus om, før hun framførte «Sang til Aurora», med band og stort ungdomskor. Jeg kan bare anbefale alle å se og høre det igjen.

Les også: Anne Grete Preus traff publikum på en helt egen måte