Nye takter

Samtidspop på Bylarm

Sasha Siem vil forene pop og samtidsmusikk. I kveld og i morgen viser hun hvordan på Bylarm.

Norsk-britiske Sasha Siem gir denne uka ut debutalbumet «Most Of The Boys», med sin helt spesielle vri på popmusikken. Å kalle henne debutant kan likevel lett misforstås. På det klassiske feltet har hun allerede skrevet bestillingsverker for London Symphony Orchestra og London Philharmonic Orchestra. Og for Det Norske Kammerorkester til Ultimafestivalen. En erfaren klassisk musiker og komponist som denne uka gir ut sitt første popalbum. Hvis man bruker pop i en videre forstand.

– Jeg er fascinert av strykekvartettens historie. Og å skrive poplåter. Disse to tingene har jeg satt sammen for å lage noe nytt, forteller hun.

Til det ukjente

Sangene til Sasha Siem har allerede fått mye oppmerksomhet hjemme i Storbritannia, der hun er blitt sammenlignet med Bjørk, Joanna Newsom, Tom Waits, PJ Harvey og en rekke andre artister som bare har én ting felles – at de ikke låter som noen andre.

– Ikke sant? Det de har felles, er vel deres utforskende trang. Nye oppdagelser, reiser til det ukjente, det er vel arven fra vikingene for min del, ler hun.

Sasha Siem har britisk mor og norsk far. Investoren Kristian Siem blir sjelden nevnt i de stadig flere presseomtalene av henne i utlandet, men opphavet blir forståelig nok fort et poeng i Norge.

– Jeg håper å bli hørt for den jeg er selv. Men faren min er faren min, jeg har vært heldig i livet, så jeg kommer ikke til å snakke meg bort fra det, sier hun.

Sasha Siem begynte å spille i femårsalderen og lagde fort sin egen musikk.

– Jeg hadde en lærer som oppmuntret meg, så jeg begynte å skrive sanger. Først satte jeg melodier til mine favorittdikt. Da jeg begynte å komponere, sluttet jeg å synge mine egne sanger. Senere fikk jeg lyst til å gjenoppta kontakten med min egen stemme. Jeg kjøpte meg en ukulele. Jeg gikk bort fra instrumenter jeg kan spille, det ble et år fullt av åpenbaringer, forteller hun.

– Jeg vil at stemmebruken, både tekst og lyd, skal være menneskelig. Standarden i klassisk musikk er operastemmer. Operasangere høres så ekstraordinære ut. Jeg vil at magien i mine sanger skal komme fra noe mer ordinært. Jeg synes all musikk kan være pop og henvende seg direkte til folk. Jeg liker ikke den høyverdige, elitistiske tenkningen rundt klassisk musikk.

Et dukkehus

«Most Of The Boys» er et konseptalbum som hun håper skal bli en sceneoppsetning også.

– Hovedpersonen går gjennom en utvikling. Fra forskjellige forhold og forpliktelser til ekte kjærlighet. Mot slutten er alle knuter og bånd løst opp, forklarer Siem.

Hun understreker at det ikke er nødvendig å forholde seg til denne historien i det hele tatt. Låtene på albumet kan høres hver for seg. Ganske korte er de også.

– Jeg var fascinert av musikalske miniatyrer da jeg lagde dem. Hvordan jeg får det jeg vil på en liten plass, der hver note må være viktig. Noe bitte lite, som å se inn i et kaleidoskop eller et dukkehus.

Rørende

Det er ikke bare musikken som gjør Sasha Siem til en annerledes popartist. Det er ikke mange andre som opptrer på Bylarm som har fått et skip oppkalt etter seg – i dette tilfellet supplybåten «Siem Sasha».

– Hvis faren min hadde vært poet, hadde han kanskje skrevet dikt til meg. Nå fikk jeg en båt oppkalt etter meg i stedet. Jeg synes det er litt rørende. Jeg liker å følge med på hvor den er i verden innimellom, og jeg sender en hilsen til jul, sier hun.

– Har du vurdert å bli forretningskvinne?

– Nei! Det viktigste er ikke hva du gjør i livet, men hvordan du gjør det, mener hun.

Sasha Siem var på en snartur i Oslo mandag. Hun dro rett tilbake til Storbritannia for noen flere konserter før hun er tilbake på Bylarm i kveld og i morgen. Hun håper også å få sett flere av sine norske kolleger på scenen i helgen.

– Det virker som om musikkmiljøet her i landet er veldig spennende. Susanne Sundfør har gjort en remiks av «My Friend» for meg. Hun lager stor popmusikk. Jeg håper å få med meg mer av det som skjer på Bylarm. Konserten lørdag begynner ganske sent, så da får jeg kanskje sett noen andre først.

Spiller på Internasjonalen i kveld klokka 19 og i Kirken (i Møllergata) klokka 23 i morgen.

Mer fra Dagsavisen