Nye takter

Samfunnskritiske stemmer

VOLUM 11: Å høre Neil Young synge «Four Strong Winds» i snøværet utenfor døra si kan være en god trøst i tunge tider.

Bilde 1 av 3

Begrepet «samfunnskritisk» har fått ny betydning nå, som noe som er nødvendig for å få livet til å gå videre, i motsetning til bare å ha noe å kritisere samfunnet for. Jeg begynner å tro at Neil Young og mange andre av hans likesinnede kan regnes som «samfunnskritiske» i dobbelt forstand. De er i alle fall gode å ha nå.

Antallet spesialkonserter på internettet i karantenetid vil ingen enda ta. Neil Youngs store nettarkiv er gjort «gratis for alle i disse tidene». Her har han også begynt å gjøre nye «Fireside Sessions», opptak der han sitter ved peisen og synger gamle og noen nye sanger.

Les også: 70.000 fulgte Odd Nordstogas hjemmekonsert

Den andre av disse filmene begynner altså med at han går utendørs, mens han spiller og synger den gamle «Four Strong Winds» – Ian & Sylvias countryklassiker som ble kjent på norsk som «Mot ukjent sted» med The Vanguards. Jeg burde være bekymret for an mann i risikogruppa, 74 år gammel, som går ute og synger i sånt vær. Snøen er sannsynligvis våt også, for vi hører godt hvordan det knaker under føttene hans bare han endrer tyngdepunktet. «Water is life», «vann er liv» står det på ryggen på den gode jakka hans. Det er et budskap der, en påminnelse om at det er andre kamper som fortsatt skal kjempes, hvis man orker når dette er over.

Les også: Midt i koronakrisa gir Bob Dylan ut ny sang om et gammelt drap. En av hans beste, mener Geir Rakvaag (D+)

«Dette er en ny situasjon. Jeg håper at alle har det bra», sier Neil Young. Han synger noen strofer fra 60-tallsslageren «Angel Baby», mens kjæresten Daryl Hannah lager engler i snøen. Resten er det sannsynligvis hun som har filmet. De trekker inn, og Neil Young spiller «Birds» ved pianoet. Bikkja slikker potene foran peisen. En påminnelse om at vi må vaske hendene. Så her kommer et reklameavbrudd fra mannen som alltid har skydd sponsorer, mens han vasker hendene selv: «Vår sponsor folkens, vann og såpe. Dette er en såpeopera», spøker han.

Oversikt: Her er årets 6-er'utgivelser på musikkfronten (D+)

Videre synger Neil Young et vers av høyst relevante «On The Beach»: «The world is turning – I hope I don’t turn away», men slutter dessverre før han kommer til linjene som hadde gitt ny mening i disse dager: «I need a crowd of people/ but I can’t face them day to day». På disse sidene spurte vi for to uker siden om det kan være verdt å ta vare på denne stemningen senere også. Ikke den generelle krisestemningen, men den som handler om å gjøre musikk mer spontant innimellom, uten de store formalitetene som ligger bak profesjonelle opptredener i dag.

Les også: Geir Rakvaag skriver om «tidenes verste» platelansering (D+)

Det er vanskelig å finne igjen Neil Youngs første «Fireside Session», fra forrige uke. Vi vet ikke når denne andre blir erstattet av en ny, så se den mens dere kan. Noen har etterlyst større oversikter over alle slike konserter som kommer på nettet nå. Det ville være en heldagsjobb å forsøke å lage komplette oversikter, bare over alt som foregår i Norge. For den store verden er det umulig. Jeg vil nevne et par til.

Få stemmer er mer egnet til trøst i harde tider enn Michael Stipes. Nå for tida vier han nye sanger til samfunnskritisk arbeid, som den ferske «No Time For Love like Now», som han synger rett inn på nettet til et forhåndsinnspilt komp av Aaron Dessner fra The National. Den går rett inn i kjernen av «The Lockdown», og selv om Stipes tekster aldri er opplagte å forstå, så er dette likevel så godt som magisk!

I dag, 3. april, har Richard Thompson bursdag. Han var fortsatt bare 70 da han spilte opp hjemme i stua si sist søndag. Siden jeg ikke hadde anledning til å være med direkte har jeg spart denne anledningen til i kveld. Men jeg har sjekket at den fortsatt er der, komplett med begynnelsen som viser den samme fomlingen som så mange andre mens de gjør seg i stand i stua Sondre Lerche fortalte etter sin tilsvarende opptreden på Brakkesyke at han trodde det skulle være sånn. «Jeg håper det er noen der ute, ellers kommer dette til å være dumt», sier Richard Thompson. Det er 10.000 som har likt konserten. Det kommer til å bli minst én til nå.

Mer fra Dagsavisen