Nye takter

Rundt og rundt

Henning Kvitnes skulle egentlig ikke lage flere album. Artister må slutte å si sånt, for heldigvis kommer det som oftest nye sanger og gjør det nødvendig likevel.

Dagsavisen anmelder

5

Henning Kvitnes

«60 runder rundt sola»

Song Harbour

Tittelen på det nye albumet markerer at Henning Kvitnes fyller 60 i år. Det nærmer seg 40 år for første bekjentskap med sangeren i gruppa Young Lords, og den herlige ungdomssynden «Big Burden», der 20-åringen lurte på hva han skulle bli når han blir stor. Siden har han gjennom en liten mannsalder laget plater, gjort konserter, og blitt en av Norges mest folkekjære artister, helt opp på «Hver gang vi møtes»-nivå med Wenche Myhre og mange flere.

Antall album Kvitnes har gitt ut i disse årenes løp er en definisjonssak, men det dreier seg om rundt 20 med nytt, eget materiale. Han har altså skrevet noen sanger i årenes løp. At han for fem år siden ga ut «Jada, vi elsker», og bedyret at nå var det nok, er forståelig. Det nye albumet gjør det lett å be om forlatelse for feiltakelsen.

Det er ikke noe fundamentalt nytt i de nye sangene til Henning Kvitnes. De er fulle av refleksjoner fra en mann som føler at han har funnet roen i livet, som innser at dette kunne gått mye verre, og er glad for alt han har. Men han får likevel sagt alt dette i stadig nye poetiske vendinger, og framført det så overbevisende at budskapet høres nytt ut. Albumet er produsert av Freddy Holm, eminensen fra Halden som alltid setter en spiss på de platene han er med på. Og selv om Kvitnes for lengst har funnet sin stil er sangene fulle av store musikalske variasjoner innenfor de gitte rammene. De fem første sangene (side 1) er alle helt forskjellige former for det samme uttrykket.

###

Den andre sida begynner med «Solskinn nok til alle», som mer enn en alminnelig sommersang er en subtil hylles til frihet, likhet og brorskap, til «de som møter deg på halvveien/med åpent sinn og ei åpen hånd/de som lever og lar leve/og aldri setter noen andre i bånd». Senere kommer også en fin duett med Unni Wilhelmsen i «Gla i den du er».

Igjen kommer vi tilbake til behovet for nye album med artister som har så mange gamle sanger vi aldri hører om igjen. Dette nye albumet avsluttes med «Juli regn». Den er tidligere spilt inn som «July Rain» for albumet «Scandicana» i 2001. Dette hadde jeg ikke oppdaget om jeg ikke hadde blitt nysgjerrig av at sangen er skrevet sammen med Iain Matthews, som gjorde konserter i både Halden og Oslo forrige helg. Men denne sangen markerer også i ettertidens lys et viktig veiskille i karrieren til Kvitnes. Det var den siste sangen på det siste albumet før Kvitnes sluttet å synge på engelsk for godt. En av de artistene som hadde mest å vinne på å henvende seg til det store publikum på et språk de forstår.

Les også: Henning Kvitnes: Det er lov å være blid

Om han vil lage enda flere plater kan han oversette noen av sine engelske sanger til norsk, og få det store flertallet til å tro at de framføres for aller første gang. Dette er, om jeg skal si det selv, en temmelig god idé. Så var «60 runder rundt sola» nå det siste albumet fra Henning Kvitnes? Jeg håper ikke det.

Turnéåpning på Brygga i Halden 21. september, deretter bl.a. Chat Noir i Oslo 25. september, Stavanger Konserthus 5. oktober, Drammens Teater 27. oktober.