Nye takter

Rosanne Cash finner seg selv

Rosanne Cash har vist seg som en stadig mer pålitelig sanger og låtskriver. Hennes nye album ser både fram- og bakover.

Dagsavisen anmelder

5

Rosanne Cash

«She Remem- bers Every-thing»

Blue Note

Rosanne Cash kunne vært enda et fjernt musikalsk minne, en sanger som toppet sin karriere med albumet «King’s Record Shop» i 1987, og siden forsøkte å leve opp til fortida. Slik gikk det heldigvis ikke. Det kunne også vært attraktivt å forsøke frigjøre Rosanne Cash fra opphavet hennes etter alle disse årene, men det blir litt vanskelig siden hun ikke hjelper til selv: «All those who has gone before us/The mothers and the kings/Shakespeare and my father/Who kick up dust in my dreams», synger hun i «The Undiscovered Country» på sitt nye album.

Les også: Gåte tilbake med fanden i hælene (Dagsavisen+)

For eventuelt yngre lesere er faren  hennes countrylegenden Johnny Cash. «Everyone But Me» er enda en sang til faren, om å ha levd i skyggen, skulle leve opp til forventinger, og ikke helt finne seg selv. De senere albumene til Rosanne Cash har vært en utforskning av hennes egen bakgrunn. «The Black Cadillac» (2006) handlet om savnet av foreldrene. «The List» (2009) var en samling gamle sanger faren hadde insistert på at hun måtte kunne. «The River And The Thread» (2014) var inspirert av arbeidet med å restaurere farens barndomshjem, og sørstatshistoriene som renner gjennom deres felles bakgrunn.

###

«She Remembers Everything» viser med all tydelighet at Roseanne Cash står veldig støtt og godt på egne ben. Sangene er i mindre grad en før preget av countryrock eller americana, men har bare en god følelse av god, gitarbasert kraftpop.

Albumet rammes inn av to sanger skrevet sammen med T-Bone Burnett, først framført av Lera Lynn i TV-serien «True Detective». Både «The Only Thing Worth Fighting For» og «My Least Favourite Life» passer så godt inn at de kunne vært laget spesielt for dette albumet. Som igjen er produsert av ektemannen John Leventhal, denne gangen sammen med Tucker Martine, som er mest kjent for arbeidet med The Decemberists og First Aid Kits seneste utspill. Han har tatt med Decemberists-sangeren Colin Meloy til et par av sangene her.

Det mest spennende samarbeidet kommer i «8 Gods Of Harlem», en spenstig rockelåt om problemene med vold og våpen i indre bydeler. Kris Kristofferson og Elvis Costello synger et vers hver, to stemmer som er med på å understreke at Cash mener alvor. Tittelsangen på «She Remembers Everything» er framført med Sam Phillips, enda et bekjentskap fra 80-årene som ikke fikk den oppmerksomheten hun fortjente.

Den mest rørende sangen er «Not Many Miles To Go», en sang som omformulerer Robert Frosts berømte dikt om å finne fram og slå seg til ro: «Time keeps slipping through the curtain/From this point on there’s nothing certain/Except there’s not many miles to go/And just one promise left to keep», synger hun her. Rosanne Cash er imidlertid ennå ikke eldre enn at hun, og vi, forhåpentligvis har flere gode ting i vente.

En annen gang skal jeg fortelle om da Rosanne Cash og jeg satt i Oslo Fengsel sammen.

Les også: Gluecifer: Tilbake på rocketronen (Dagsavisen+)