Kultur

Rørende gjenhør

Helt nye sanger fra Iris DeMent. En etterlengtet gave til venner av god musikk.

Dagsavisen anmelder

POP

Iris DeMent

«Sing The Delta»

Flariella/Tuba

En gang hørtes det ut som om Iris DeMent skulle bli et nytt forbilde i countrymusikken, en naturlig etterfølger til Dolly Parton, Emmylou Harris og Nanci Griffith. Så ble det Alison Krauss i stedet. Iris DeMent hadde sine egne fortellinger å stri med, og de var ikke like lett å selge. Men stemmen hennes var minst like inntrengende som de beste, og sangene så sterke at de nesten gjorde vondt.

Iris DeMent skriver ikke sanger for moro skyld. - Jeg var redd folk skulle synes jeg var tåpelig. Det har aldri vært naturlig for meg å snakke ut offentlig om følelsene mine. Når jeg skriver en personlig sang er det vanskelig å synge den de første gangene, fortalte hun oss etter utgivelsen av det flotte albumet «My Life» for 18 år siden. Så kom det bare et album til, og så ble det stille. Bortsett fra et gospelalbum, men også det er lenge siden nå.

Tittelen «Sings The Delta» høres ut som hun kommer tilbake med en samling gamle blueslåter, men dette er endelig helt nye sanger. En etterlengtet gave til venner av god musikk. Der Dement igjen deler dypt personlige opplevelser uten å være i nærheten av å bli tåpelig.

Iris DeMent vokste opp i en familie der gospel og kristelige sanger fra Loretta Lynn, Tammy Wynette og Johnny Cash var en viktig del av livet. Dette kan vi fortsatt høre i mange av de nye sangene. Spesielt i «The Kingdom Has Already Come». Dette er ikke bare countrymusikk, men også soul på sitt aller beste. Vi møter henne også på sitt aller mest sårbare i «The Night I Learnt How Not To Pray», en gripende personlig erindring om å erfare at Guds veier er såkalt uransakelige. Albumet har en rekke andre nesten like intense stunder, og kan regnes med blant årets sterkeste musikalske opplevelser.