Nye takter

Rocker med klimaet

VOLUM 11: Klimakampen har skapt en ungdomsbevegelse med et omfang bare popmusikk har klart å mobilisere til før.

Det var under det store klimabrølet på sensommeren tanken for alvor meldte seg. Dette har vi bare sett når de største tenåringsidolene har vært på besøk. Engasjementet har dessuten fått et verdensomspennende omfang vi knapt har opplevd maken til. Greta Thunberg kom til USA som hun skulle vært The Beatles i 1964. Bare turen hennes i seg selv var en begivenhet. Klimakampen har i løpet av året blitt en massebevegelse.

Klimakampen er den nye rocken, for å bruke et uttrykk som er like utslitt som kloden begynner å bli. Det føles kanskje litt rart å sammenligne dette engasjementet med den store entusiasmen i forhold til nye idoler i årens løp. Det siste kan avfeies som svermerier for underholdningsartister, men rockemusikken var også en gang en frihetsbevegelse, som gjennom 60-og 70-tallet forandret verden, og ga mennesker i øst og vest nye visjoner om fred og frihet.

Dagsavisen mener: Gi Fredsprisen til Greta

Etter dette er det ikke måte på hva som har vært presentert som «den nye rocken» opp gjennom årene: Debatter, ost, biografier, filosofi, teknologi, nynorsk, religion – og dette bare fra avisartikler de siste ti årene. Nå er den nye rocken endelig her: Et svært, internasjonalt ungdomsopprør, som har fått folk i alle aldre ut i gatene og hyle seg hese. Ikke av ren barnlig lyst, men som politisk protest. Til stor forargelse for etablerte voksne, akkurat som da det svingte som best på 60-tallet. For dette er ikke noe de største politiske partiene har tenkt å gjøre noe med. Hadde tenkt å gjøre noe med, skal jeg heller si, for de kommer sakte og usikkert til å ombestemme seg, når de ser hvilken vei vinden blåser. Her i Norge blir til og med Fremskrittspartiet nå utfordret av sin beste ungdom.

«Patriarkatet pisser i buksene av frykt for ei 16 år gammel jente med superkrefter. Dette er et populistisk mareritt, et motstykke til gammel nasjonalisme og konspirasjonsteorier». Hvem sa dette? Jo, Bjørn Ulvaeus (74), en av de fire i ABBA, som alltid hadde en god forståelse for hva som skulle til for å bevege folk. Et samlet The Rolling Stones har tvitret oppfordringer om å være med i kampen. – Vi må gjøre alt vi kan for å beskytte planeten og menneskeheten, sto det i en serie tweets fra gruppemedlemmene, med oppfordring om å slutte seg til den globale klimastreiken. Når du har The Rolling Stones og Abba på din side, da bør de mest konservative motstanderne begynne å tenke seg om.

Fatboy Slim har mikset inn Thunberg tale i FN i en versjon av «Right Here, Right Now». Den populære gruppa The 1975 har fått med Thunberg i en ny versjon av sin temalåt som også heter «The 1975». I forrige uke kom Michael Stipe fra R.E.M. med et sjeldent soloutspill, «Your Capricious Soul», laget spesielt for klimaaksjonen Extinction Rebellion. I dag kommer den norske gruppa Narum med singelen «Kloden er trøtt». Slike sanger blir det bare flere og flere av. Men sangene kommer ikke til å redde verden alene. Det er selve klimaaktivismen som er den nye bølgen denne gangen. Selv får jeg noen tanker fra den gamle nye bølgen inn i hodet nå, fra gruppa Sham 69, og fanesangen «If The Kids Are United»: «They can lie to my face/But not to my heart/If we all stand together/It will just be the start». Derfor kommer ungdommen til å bli fortsette å skrike, og gjøre denne protesten til en fest i seg selv.

Mer fra Dagsavisen