50 Cent er ute med ny plate, gratis på nett. FOTO: NTB SCANPIX

Redde for flopp

De tør nesten ikke å stå for musikken sin der de begraver platene nå rett før jul.

 

3

g-Eazy
«When It’s
Dark Out»
RCA / Sony

3

Rick Ross
«Black Market»
Def Jam

2

Kid Cudi
«Speedin’ Bullet 2 Heaven»
Universal Republic

4

J. Cole & Dreamville
«Revenge Of The Dreamers»
Interscope / Universal

3

50 cent
«The Kanan Tape»
G-Unit

Det er nesten bonanza for hip hop-plater nå rett før jul. En rekke artister slipper album, men får liten oppmerksomhet. Man kan mistenke at de frykter flopp og legger lista såpass lavt at de lekende lett skritter over. Rick Ross, en rapper som er vant til å gå til topps på listene hjemme i USA slapp sågar sin «Black Market» samme uke som Adele. Slik slipper han å unnskylde det om han ikke topper listene første uka. Kid Cudi kommer ut med en håpløst utilgjengelig plate, dobbel sådan, med gitarklimpring, liksom-grunsj og repeterende riff inn i evigheten. Noen må fortelle Cudder at han må øve litt før han spiller inn rockeplate. Nå sies det at hans neste blir produsert av Emile, som også sto for debuten, så det er lov til å håpe at Cudi finner igjen formen en gang i løpet av 2016. For hvem vet hva Emile kunne gjort med fin-fine «Ember»? G-Eazy, en undergrunnsfavoritt slapp nylig sin «When It’s dark Out», også den til noe labert salg. Platen er OK den, men han har mistet noe av særpreget på veien fra svette klubber til arenaer.

Pusha T slipper plate denne uka. Også han reduserer innsatsen noe med kun ti spor på sin «King Push – Darkest Before Dawn: The Prelude», også den ute i julestria, og med et slags forløperstempel. Dermed er ei heller hans fallhøyde særlig stor. Som hos Manchester United ser rapperne sin fordums storhet glippe og smuldre opp i sine egne hender i takt med fallende platesalg og i samme slengen blir lengselen etter slik det var så stor at frykten for å mislykkes overgår alt annet. Plateselskapet er en slags katalysator i denne prosessen. Dette kan også til tider høres på musikken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Rick Ross er litt kjedeligere enn før, selv om «One Of Us» med Nas på gjestevers er knalltøff, mens J. Cole skyver gjengen sin foran seg på samleren «Revenge Of The Dreamers II», der han har samlet kompiser fra sitt Dreamville. Han løper heller ingen risiko for ikke å levere salgstall; dette er en samler og ikke et ordentlig album.

50 Cent er en rapper med dalende popularitet. Han slipper denne uka miksteip med litt retrolydbilde i jakten på seg selv og løper heller ikke han noen risiko for å redusere statusen. Hans plate er jo gratis på nett. Dermed må vi kunne si at slutten på året ikke var all verden for hip hop-hoder. Men året sett under ett var ikke så verst.

Les flere musikkanmeldelser på Dagsavisen.nos musikkseksjon Nye Takter