Kultur

Razika gir rock til ungdommen

De husker hvordan det var å ikke komme inn på de kule konsertene. Derfor vil Razika spille for ungdommen.

– Hallo alle sammen! Vi er Razika og dette er «Faen ta deg», roper Marie Amdam, og slår de skurrende åpningsakkordene på Bergensbandets ferske,  punk-inspirerte singel. Noen jenter bakerst ved ribbeveggen stikker fingrene i ørene og smiler usikkert. Det er femte time onsdag, og alle de drøyt 230 elevene på Killingrud ungdomskole er  på konsert med Razika, i gymsalen.

Tjener lite

Mandag kommer bandet med sitt tredje album «Ut til de andre» (se anmeldelse ved siden av). Uka før lansering har de tilbrakt på ungdomsskoler i Buskerud, på jobb for Rikskonsertene. De gjorde sine første skoleturneer i høst, i Aust-Agder og  Vestfold. Etter denne runden med skolekonserter skal de på en omfattende Norgesturne sammen med Honningbarna (se faktaramme), der de gjør en rekke under 18-konserter, inkludert både Stavanger, Drammen og Oslo.

Konserter for folk under 18 regnes vanligvis som dårlig forretning i rockbransjen - et lite pengesterkt publikum som ikke kan kjøpe øl. Men Razika vil spille for ungdom likevel.

– Vi tjener ikke så mye på det. Men det er veldig viktig for oss å inkludere ungdom. Vi husker godt hvordan det var å ikke være gamle nok til å komme inn på konserter, sier gitarist Maria Råkil (22).

– De konsertene vi kunne gå på, var høydepunktet på året. Og vi merker at ungdom setter pris på det, når vi gjør under 18-konserter. Derfor prøver vi å få det til på så mange steder som mulig. Ungdommene er vårt mest hengivne publikum. De er utrolig takknemlige, sier Razika, i munnen på hverandre, når vi intervjuer dem sittende på turnmatter, i gymsalen før konserten.

Medlemmene i Razika var likevel blant de heldige, siden de spilte i band. For eksempel opptrådte de på musikkbransjens store samling Bylarm allerede i 2009, før de var gamle nok til å komme inn på stedene de spilte på.

  Flere jenter

De fire venninnene i Razika gikk selv på ungdomsskolen da de begynte å spille sammen i band, i 2006.

– På disse skolekonsertene forteller vi ofte om hvordan vi selv gikk på ungdomsskolen da vi startet Razika. Og at vi  var elendige til å spille da, men at vi har brukt mye tid på å øve, forteller de.

– Vi prøver å få elevene til å skjønne at det ikke er noe så skummelt som de tror å spille i band. Du må bare ha lyst. Du trenger ikke være så flink.

– Men vi møter vi mange som tenker at jenter ikke kan spille i band. «Så kult at dere er jenter og spiller, det har vi ikke sett før» - det får vi høre overraskende ofte.

– Rikskonsertene har jobbet aktivt for å få flere jenter inn i programmet på Den Kulturelle Skolesekken. Det er viktig å få det inn på grunnskolenivå, at dette er normalt. Vi bruker denne muligheten til å fortelle jenter at det er mulig å spille i rockeband, understreker vokalist Marie Amdam (22).

– Og så sier vi til ungdommene: «Vi gir ut plate på mandag!». Men de blir ikke så imponert av det. De er mer opptatt av om vi har vært med i musikkvideo, forteller trommis Embla Karidotter (22).

Rødmer og roper

Publikum i gymsalen på Killingrud er ikke lette å imponere sånn umiddelbart, men etterhvert livner de til. Når Razika spiller den nye sangen «Gutten i dongerijakke» og spør om det er noen i salen som er forelsket, bryter det ut roping, peking og rødming. En jentegjeng til høyre ved scenen  begynner å danse i ring, og etterhvert oppstår flere klynger med tenåringer som danser på sokkelesten (utesko forbudt i gymsalen). Når Razika kommer til sin første store hit «Vondt i hjertet», spilt over en million ganger på Spotify, er hele gymsalen på beina.

– Dette var veldig gøy! Dette ga meg inspirasjon - til kjærlighet, til å skrive sanger, til... livet! stråler Lejla Dzaferi (15), som sto foran scenen og danset sammen med fem venninner, alle fra niende klasse.

– Jeg liker veldig godt det de står for, at de ikke vil bli kalt jenteband. Og så er det kult at de er kommet så langt, sier Louise Bjørnstad Vold (14).

–  De er kjempeflinke! Og så er de veldig, veldig pene, synes Sanna Jeanette Hulbakviken (14).

– Dere har fått seks nye fans i dag! erklærer Louise.

– Seks nye fans! Bra uttelling, fastslår Marie Amdam, og samler bandet for et bilde med sine nye tilhengere, før de pakker ned og drar til neste ungdomskole. Uka avsluttes på Hvittingfoss barne- og ungdomsskole i ettermiddag. Og for eventuelle bekymrede lærere og foreldre understreker Marie Amdam:

– Vi spiller ikke «Faen ta deg» på barneskoler.

Mer fra Dagsavisen