Kultur

Rapperens feminist-krangel

A-laget er Norges heteste nye rappere. Ved sin første offisielle plateutgivelse havnet rapper Vågard Unstad midt i en voldsom debatt om feminisme. - Vi representerer seksuell frigjøring, mener han.

Etter å ha blitt voldsomt provosert over akademikeres manglende forståelse for rapkultur i en debatt om kjønn og hiphop, klarte Vågard Unstad nylig å pangstarte det som skulle framstå som et perfekt PR-stunt. «Jeg er skeptisk på grunn av hele det spekteret fra sinte lesbefeminister som skal nekte menn å se på porno, til sånne femtenhundrekroners-vibrator-feminister, som er hundre ganger verre enn OTTAR, de har jo faktisk makt, som vi har i dag», utbrøt han til gratisavisen Natt&Dag. Like etter kom det feministiske tidsskriftet Fett med et sylskarpt motsvar der de særlig kritiserte Unstads bruk av feministiske stereotyper. Debatten raste videre over det ganske internett, passende nok tre dager før A-laget skulle lansere sin nye EP «D E D D Går I».

Med linjer som «Hun kaller meg for sin baby for jeg ødelegger den fitten», er det kanskje ikke så rart at Unstad og A-laget møtes med skråblikk fra feminister. Samtidig fullføres nevnte setning med «min intelligente, kjempesterke, tøffe, lille krydderjente». Men unnskylder det det mange oppfatter som nedrig begrepsbruk?

Kollektiv begeistring

Anmeldere i norske riksmedier ser i hvert fall ikke ut til å la seg affektere. Ifølge Aftenposten er A-laget «verdens beste rapgruppe akkurat nå». Verdens beste altså, takket være sin nye, fem spor lange EP. «Skillet mellom harry og smått genialt viskes ut av tre unge menn fra Bergen», lyder femmeranmeldelsen fra NRK Lydverket. Det er selvsagt noe ekstremt subjektivt over det å kalle noe som helst «verdens beste», og følgelig en svært problematisk ting å gjøre. Det som derimot kan bekreftes er at A-laget, i forhold til norsk standard, representerer noe helt eget. Og da er det kanskje ikke så rart at norske musikkjournalister lar adjektivene flagre. Særlig når innholdet åpenbart provoserer noe voldsomt.

Harry

- Selv syns jeg faktisk A-laget representerer seksuell frigjøring heller enn seksuell undertrykkelse, hevder Undstad.

- Vi behandler kvinnen i våre tekster slik vi behandler oss selv. Rett fram, uten lag og metaforer imellom.

I gratisavisen Natt&Dag begrunner Unstad A-lagets språkbruk med at det de driver med er «beinhard gangstashit» og at de derfor kan ordlegge seg slik de gjør.

Det er definitivt liten tvil om at måten A-laget omtaler sex og rus på kan oppfattes som harry. Det går stort sett i fitte og dop. Allikevel syns Unstad det er dumt at folk automatisk antar at A-laget baserer seg på ironi i tekstene sine.

- Selvsagt er det mye humor der, men det vi skriver og rapper om er også det vi føler. Uten filter. Derfor blir det også galt og litt urettferdig å overanalysere tekstene våre og kritisere oss for kvinnefornedring. Vi er ikke akademikere og ønsker heller ikke å framstille det vi føler som noe som er verken riktig eller galt.

Manglende forståelse for rapkultur

Mye av kritikken Fett møtte Unstads uttalelser med baserte seg på de etablerte strukturene i samfunnet vi lar oss styre av, og hvordan disse igjen påvirker våre kjønnssyn. Vågard Unstads karakteristikk av feminister i Natt&Dag nøret utvilsomt opp under negative stereotyper feminister møtes med til daglig, og kombinert med A-lagets språkbruk er det vanskelig å tro noe annet enn at Unstad, om enn ubevisst, også har latt seg prege av- kall det gjerne - patriarkatet. Og slikt bør aldri gå upåaktet hen.

- Skjønner du strukturkritikken du blir møtt med? At det er større årsaker enn det rent seksuelt eksplisitte i raptekstene deres som støter folk?

- Ja. Det er umulig å ikke la seg påvirke av tradisjonelle kjønnsstrukturer, men jeg er ikke med på at et aggressivt uttrykk for seksualitet umiddelbart undertrykker kvinnen. Jeg syns i det hele tatt at de som anklager meg eller noen av de andre i A-laget for å nærme oss slik undertrykking, faller i sin egen, snevre seksualitetsfelle. De framstiller sine egne normer for språkbruk og sine egne uttrykk for sex som en absolutt regel. Sånn sett føler jeg A-laget heller bryter ned barrierer enn at de er med på å bygge dem opp.

oda.lindholm@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen