Nye takter

R&B-talent tilbake på Mela

I noen år jobbet Ousu Leigh som frivillig på Melafestivalen. I år er han tilbake som lovende R&B-artist.

Ousu Leigh er en av Oslos lovende R&B-artister. I vinter var han med på Bylarm, like etter at han var månedens Urørt på P3. Nå er han klar for en større scene, på Melafestivalen på Rådhusplassen i Oslo.

– På Bylarm spilte jeg på Revolver og Ingensteds. Det var jo fullt der, men det er små scener, så Mela blir den største jeg har vært på hittil, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Ousu Leigh, et av Norges nye r&b-talenter.

Ousu Leigh, et av Norges nye r&b-talenter. Foto: Mimsy Møller

Tett forhold

Ousu Leigh har et tettere forhold til Mela enn de fleste andre som opptrer der. For noen år siden jobben han som fotograf for festivalen og tok bilder av folkeliv og artister.

– Jeg er født og oppvokst i Oslo, og var med foreldrene mine på Mela mens jeg var barn. Jeg husker det var ei greie hvert år. Etter hvert ble jeg bedre kjent med Mela og hva de sto for.

Les også: Klart for den største festivaluka (DA+)

– Jeg liker godt at det er flerkulturelt. Programmet er bredere enn på andre festivaler. Fra andre sider av jorda, som vi ikke får høre ellers. Og så er det gratis. Dette er ikke alle som har råd til å ofte en tusenlapp for en dag på festival. Mela er et tiltak som trengs, mener Leigh.

​Saken fortsetter under bildet

Et av Ousu Leighs egne bilder for Mela, fra 2015.

Et av Ousu Leighs egne bilder for Mela, fra 2015.

Fy faen

Ousu Leigh fortsatte å fotografere etter årene på Mela, og har etter hvert tatt bilder av en rekke artister, på og av scenen. Noen ble veldig kjent, som Hkeem og Temur, der Leigh hadde tatt de offisielle pressebildene for «Fy Faen».

– Det var veldig gøy. Jeg hadde håpet at det skulle komme en tid da folk skulle se bildene mine, selv om de ikke trengte å vite at det var meg som hadde tatt dem. Det inspirerte meg også til å lage musikk selv.

I dag er det vanlig at nye artister har med seg fotografer i støtteapparatet fra første dag, som er med på scenen på turneer som om de var medlemmer i bandet.

– Jeg drømte om dette da jeg var yngre, men et sted langs veien spurte jeg meg selv om jeg har lyst til å være med andre, eller jobbe for meg selv. Jeg har alltid vært interessert i musikk, jeg var den første som lærte tekstene og sang med på alt, så mange kunne nok sett dette for seg, sier han.

​Saken fortsetter under bildet

Pressebildene i forbindelse med Hkeem og Temurs «Fy Faen» ble tatt av Ousu leigh.

Pressebildene i forbindelse med Hkeem og Temurs «Fy Faen» ble tatt av Ousu leigh.

Få utvalgte

– Jeg lagde skisser i et halvt år, sendte tre-fire demoer til Bylarm samme dag som fristen gikk ut, og ble en av dem som ble valgt ut av 1.200 som meldte seg på. Da forsto jeg at det jeg holdt på med noe riktig. Det kom nok som en overraskelse for mange som ikke har visst hva jeg holdt på med. De syntes nok det var rart, men det førte også til at de tok meg seriøst med én gang.

De første låtene ble til med beats han hadde lastet ned fra YouTube.

– Nå jobber jeg i studio med produsenter. Jeg har øre for produksjon, men har ikke satt meg inn i det praktiske ennå. Men det er fint å jobbe med andre, da går det kjappere å finne løsninger.

Bli kjent

Ousu Leigh har så langt tre låter tilgjengelige på strømmetjenestene. Han jobber nå med en EP som kommer til å inneholde seks-sju låter, noen av dem som allerede er gitt ut, og flere nye.

– Du blir ikke kjent med hele personligheten min på de tre låtene som er ute. Men de er forskjellige. «Notice» er en informativ låt, der jeg presenter meg selv, og forteller litt om veien min inn i musikken. «Run From» er mer følsom r&b. «Oooh» er mer groovy.

Flere konserter

Ousu Leigh har fått en fin posisjon på Mela-programmet, lørdag kl. 19.30 På konserten kommer han til å spille en rekke nye låter. Han opptrer med DJ i ryggen. – Jeg har vært på konserter med artister som synes det er viktig å ha med band, men der det ikke har funket i forhold til musikken.

Allerede neste lørdag er det nye festival, en opptreden på Cafeteateret på Oslo Afro Arts Festival. 18. september er det oppvarmingsjobb for M Huncho på Krøsset, 11. september åpner han for Fetty Wap på Rockefeller.

Mer fra Dagsavisen