Nye takter

Propeller med sterk lyd

Plateselskapet Propeller feirer 15 år, med en konsert med flere av de fremste artistene i Norge. Alt dette startet med Hanne Hukkelbergs første album.

Bilde 1 av 4

Propeller Recordings har vært en sentral drivkraft i ny norsk musikk siden starten i 2003, med navn som Highasakite, Katzenjammer, Team Me og Moddi i stallen. Til jubileumskonserten på John Dee i Oslo 12. oktober kommer Hanne Hukkelberg, Moddi, Katzenjammer, Sløtface og en rekke andre artister som har vært, og fortsatt er på Propeller Records. Ikke alle medvirkende offentliggjøres på forhånd, og det loves store overraskelser underveis. En tre timer lang forestilling, der artistene ikke skal gjøre egne isolerte avdelinger.

– Vi satser på at det flyter litt, sier selskapets leder Frithjof Hungnes.

Blant andre Propeller-artister som kan dukke opp er Frøkedal, Dagny, Thea & The Wild og Ellen Andrea Wang.

Alt dette begynte da Hanne Hukkelberg gikk på Musikkhøgskolen, og skulle ha sangtime, med Kåre Vestrheim som akkompagnatør. Hun hadde ikke lyst, så Vestrheim foreslo at de kunne finne på noe i studioet hans i stedet. Det ble til at de fortsatte hver torsdag i et par år, til EPen «Cast Anchor» var ferdig i 2003, etterfulgt av debutalbumet «Little Things» året etter. Vestrheim forsøkte å selge innspillingene til et større selskap, men endte med å gi dem ut selv.

Les også: Slutt for Mono: Utestedet som ikke slapp Lady Gaga forbi køen stenger dørene

Dugnad og pågangsmot

– Samarbeidet med Kåre var med på å legge grunnlaget for min sound. Til å begynne med var jeg en klump av følelser. Kåre skjønte hva vi skulle ta bort, og hva vi skulle ta vare på, forteller Hukkelberg.

– Det var fint at jeg skulket skolen den dagen, og at du så meg, sier hun til Vestrheim nå.

Kåre Chr. Vestrheim hentet snart inn Frithjof Hungnes, som hadde vært manager for hans gamle band Locomotives. Hungnes har ledet selskapet siden. For denne innsatsen for norsk musikk fikk han Bjellesauprisen for 2015 fra FONO, sammenslutningen av uavhengige norske plateselskap. En pris som ellers har gått til aktører som Wimp, Bylarm, Øyafestivalen, og, nevnt i all beskjedenhet, Dagsavisens musikkseksjon Nye Takter.

– Vi hadde ingen inntekter de første fem årene. Det var mye dugnad og pågangsmot, sier Hungnes.

– Superfamily var de første vi begynte å tjene på. «The Radio Has Expressed Concerns About What You Did Last Night» ble vår første hit, legger han til. Siden har Propeller hatt to inntektskilder som har skilt seg ut, Katzenjammers internasjonale suksess, og Highasakites kommersielle gjennombrudd etter deres andre album.

Livvakter

Hanne Hukkelberg fortsatte å gi ut album på Propeller etter den vellykkede debuten. Nå har hun ikke kontrakt med selskapet lenger, men fortsetter samarbeidet.

– Propeller har vært som en beskyttende familie rundt min ... skjøre musikkstil. Kåre og Frithjof har vært som to livvakter, ler hun.

– Det var viktig å begynne med Hanne. Hun fikk fans over hele verden, viktige personer nevnte henne som en favorittartist. Det betydde mye for oss, og for distribusjonen av selskapet, sier Hungnes. Hukkelbergs neste album, «Rykestrasse 68», fikk Spellemannprisen i åpen klasse.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Etterspurt produsent

Plateselskapet Propeller Recordings må ikke forveksles med Propeller Music Divison. Studioet der Kåre Chr. Vestrheim har produsert innspillinger for en rekke av landets mest profilerte artister, som Odd Nordstoga, Marit Larsen, Gåte, Motorpsycho, Åge Aleksandersen og Anja Garbarek. Disse er altså ikke på plateselskapet, og ikke med på den aktuelle jubileumskonserten. Men denne delen av aktiviteten har vært med på å subsidiere plateselskapet, gjennom verdifull studiotid for deres egne artister.

Opportunismen

Hanne Hukkelberg har nå startet sitt eget selskap, der hun nettopp har gitt ut en remiks av «IRL» fra fjoråres album «Trust». Om tre uker kommer også hennes musikk til dokumentarfilmen «Røverdatter», fulgt av en helt ny singel i november.

– Et plateselskap er ikke hva det var. Nå kan man trykke på en knapp og få en innspilling utgitt, sier hun. Dette skaper enn viss uro hos de to andre.

– For en artist som gjør mye forskjellig er det bra å kunne gjøre det sånn. Distribusjon er ikke flaskehalsen i musikkbransjen lenger, sier Hungnes. Alle tre er imidlertid enige i at markedsføringen et selskap som Propeller også kan tilby, er god å ta med.

– Promoteringen, og ... opportunismen, ler Hungnes: – Det gis ut så enorme mengder musikk i dag at å bli hørt er kjempevanskelig.

Eget jubileum

– Filosofien vår er å jobbe med få artister, og gjøre en god jobb med dem, er hans sammenfatning av situasjonen. Propeller kommer i gjennomsnitt bare med én ny artist i året. Akkurat nå er det Amanda Tenfjord som er siste skudd på stammen. Også hun er med på jubileumskonserten.

Hanne Hukkelberg vil gjerne gi ut sine album fra Propeller-årene i en vinylboks. Og det sier seg selv at hun også har 15-årsjubileum som artist i disse tider. Dette feirer hun med en egen konsert på Kampen Bistro 22. november.

Mer fra Dagsavisen