Nye takter

Plateanmeldelse: Likholmen: «Evigferd»: Kommer som en naturopplevelse

Medlemmene i Likholmen er anerkjente artister hver for seg. Sammen er de også noe for seg selv.

Dagsavisen anmelder

5

Likholmen

«Evigferd»

Clearpass

Likholmen er ei supergruppe, altså ei gruppe med medlemmer som har utmerket seg i andre sammenhenger før. Her er Ingeborg Oktober, som fikk Spellemannprisen i viseklassen for albumet «Skjømmingsboka» fra 2018. Den svenske norgesvennen Stefan Sundström, selvproklamert «king of fucking vispop». Og ikke minst Erling Ramskjell, artisten som en stund var kjent som Æ, som står bak tekst og musikk på «Evigferd», bortsett fra at Sundstrøm har skrevet tekster til sangene han synger selv.

###

«Evigferd» er basert på et bestillingsverk Likholmen lagde til Varangerfestivalen i 2018, til en konsert som heter «Northern Soul». Sannsynligvis ment som et humoristisk ordspill på en helt annen sjanger i musikken, men det er mye nord, og mye sjel i disse sangene også, der mennesket og naturen rundt går i ett.

Les også: Åse Kleveland med tidløst comeback

«Evigferd» er i alle fall mye mer enn visesangen medlemmene kan assosieres med fra før. I Likholmen får større, alternative former for rock også innpass, i et lydbilde som fylles ut av Kåre Ramskjell på tangenter, kor og Hallstein Sandvin på bass. De to sangerne supplerer hverandre godt, noe som bidrar til å forsterke den uforutsigbare variasjonen fra sang til sang. Det høres kanskje aller finest ut når sangene er mest nedpå, som når Ingeborg Oktober synger den stille, undrende «Ka finns der førr me».

Albumet kom ut på 60-årsdagen til Stefan Sundström i forrige uke. Det høres ut som det fortsatt er kake igjen.