Nye takter

Plateanmeldelse: Evigheten: «Evigheten» er en imponerende debut

Bergensgruppa Evigheten har gitt ut en svært fin serie sanger de tre siste årene. Til sammen blir disse et imponerende debutalbum.

Dagsavisen anmelder

5

Evigheten

«Evigheten»

Eget selskap

Evigheten er det seneste leddet i den ledende tendensen i norsk pop i det nye århundret – et nytt navn fra Bergen. Helt nytt er det forresten ikke. Et år er gått siden vi skrev om den nydelige nye sangen «Eksistensen», med tilhørende video regissert av Aurora Aksnes. Siden har vi ventet på mer. Nå kommer litt til, samlet sammen med de eldre sangene som de fleste ikke har hørt før.

###

Les også: Aurora: Nå er jeg mer åpenbart politisk

Musikken til Evigheten skiller seg ut, med stemmene til sangerne Tonje Indrehus, Iselin Børve Toft og Mathilde Saunes. Alle tre fra det prisbelønnede koret Multa Paucis, som synger samtids- og folkemusikk. Dette tar de med seg videre inn i Evigheten, der musikken ellers er produsert av Njål Paulsberg. Han smelter klangen fra de tre stemmene sammen med elektronisk poplyd, til et uttrykk som gir Evigheten til et sterkt særpreg i den store sammenhengen.

Tekstene svever høyt over dagliglivets trivialiteter, og beskrives av gruppa som «spirituelle og sakrale». «Vi føres av en stjernestorm/Hvor tida tar en annen form», som de synger i «Millioner måner». Det kan se svevende ut på papiret, men sammen med det musikalske uttrykket gir det en slags mening som alle kan bruke til det de vil. «Drømmepop» har sjelden vært et mer dekkende uttrykk. En flukt fra hverdagens realiteter, som kanskje er mer relevant i dag enn da disse sangene ble laget.

Les også: Håkan Hellstrøm stråler som aldri før

Evighetens utgivelser så langt kan virke litt forvirrende, så vi skal forsøke å forklare: For to år siden kom EPen «Evig» på strømmetjenestene. Nå følger EPen «Heten», med «Eksistensen» og tre helt nye spor. Disse åtte sangene fra EPen er samlet på LPen «Evigheten» («Evig» + «Heten», fikst nok), sammen med singelen «Ikke alene» som kom i mellomtida. For dem som har fulgt godt med blir dette nærmest et samlealbum. For de fleste kan dette høres som et godt debutalbum. De har i så fall en overraskelse i vente. For alle vil «Alene i havet» være en helt ny sang, som med en gang peker seg ut som en av deres beste.

Les også: Njål Paulsberg: Herfra til Evigheten

Produksjonen av nye sanger med Evigheten ble forsinket fordi Njål Paulsberg også er tangentspiller for Aurora, og har fortsatt å reise verden rundt med henne. Slik er dette bergensmiljøet, der mange har mye å gjøre på flere områder samtidig. Albumet avsluttes med et bonusspor, deres remiks av «Romreisen» av The Megaphonic Thrift, som de også setter sitt særpreg på. Det er en påminnelse om hvor stort og sterkt dette miljøet er.

Som album blir «Evigheten» en oppsummering av denne gruppa så langt. Med deres samlede verker, ti sanger i en kort halvtime, i den rekkefølgen de kom ut. De eldste innspillingene er altså tre år gamle, og vi hører at de har kommet et godt stykke videre fra starten. Jeg vet ikke om vi skal ønske oss at prosjektet blir høyere prioritert framover, eller om de har godt av å være et overskuddsprosjekt. Evigheten lager uansett sanger for ... en god stund framover.