Nye takter

Plateanmeldelse: De Musikalske Dvergene: «Bak neste blåne»: De beste kultheltene med jubileumsalbum

De Musikalske Dvergene er sannsynligvis de beste kultheltene i norsk rockhistorie. De feirer 40-årsjubileum med enda et utmerket album.

Dagsavisen anmelder

5

De Musikalske Dvergene

«Bak neste blåne»

Grappa

Gjennom ti album har De Musikalske Dvergene vært premissleverandører for det de kaller «garantert ambisjonsløs rock». De har lagt etter seg like mange fantastiske sanger som mange langt mer feirede navn i musikklivet, men de kommer fra en tid da Jan Eggum og Sissel Kyrkjebø var de eneste riksdekkende artistene som ble allment godkjent på bergensk.

###

Årene har vært nådeløse med Dvergene, som har mistet én etter én av originalbesetningen, senest i vår da bassisten Erling Hjertnes gikk bort. Bare brødrene Helge og Arne Grønhaug er igjen fra starten. Men det er ingenting å si på samspillet i dagens besetning, som vi hører med en gang de ruller i vei med tittelsangen «Bak neste blåne», der fascinasjonen for Grateful Dead blir bekreftet allerede i forspillet.

Åpningslinjene «Truende skyer og øsende regn/Vinden i håret på ustøe ben»», setter tonen for poesien. Bortsett fra det med håret er vi mange som kjenner oss igjen i dette. Men til tross for enda en værmelding fra Dvergene er det langt fra bare et band for vestlendinger. Igjen er det lokale det mest universelle.

Gruppa som er aller mest kjent for «Torsdagsfisken» bekrefter sitt kjøttspisende rykte med den politisk ukorrekte «Eg likar biff». Slike løsslupne sanger har gruppa hatt mange av, men de er på sitt aller beste når den mer ettertenksomme livsvisdommen kommer til sin rett, i sanger som «Før dagen é slutt» og «Timen mellom dur og moll».

Historisk interesserte vil like å vite at gruppa har gått tilbake til sine bakmenn fra da de albumdebuterte med «En klase bananer og en enkel seng» i 1989, med Svein Hovland (Gjennomslag) og Kåre Kalvenes (Program 81) som produsent og tekniker i studio.

«Et anstendig liv» er 2020 satt på spissen: «Eg kjenner at no e det nok/eg synes det holder no» synger Helge Grønhaug, og da står det bare igjen å toppe melankolien med «Kor ble det av tiden» til slutt. Heldigvis slipper vi å lure på hvor det ble av De Musikalske Dvergene. De er fortsatt et av Norges beste band.