Annonse
Paddy McAloon synger til Amerika. SKJERMDUMP: YOUTUBE

Paddy – The Comeback

Plutselig var Prefab Sprouts Paddy McAloon tilbake med en ny sang. En protestsang mot amerikansk immigrasjonskontroll.

Annonse
Nye takter

Venner av Paddy McAloon og hans gruppe Prefab Sprout har lært seg å ikke ha for store forventninger til aktiviteten. I forrige uke kunne vi glede oss over et kort sitat fra deres gamle «Appetite» i Sondre Lerches nye sang «Hello Stranger». Så skjer det altså tilfeldigvis at Paddy McAloon samtidig legger ut en helt ny sang på YouTube.

Helt alene sitter han der med gitaren og synger sangen som heter «America». Presentert som Prefab Sprout, selv om dette er McAloon helt alene. Fortsatt med stort, hvitt skjegg, slik vi har vært vant til å se ham under hans svært sjeldne opptredener i moderne tid. Sangen begynner med en strofe som høres ut som den kommer fra nasjonalhymnen «America The Beautiful», men resten av teksten er ikke like seremoniell. Nå blir Paddy McAloon aldri sint, men kommer i stedet med en karakteristisk mild irettesettelse av den rådende innvandringspolitikken: «Don’t reject a stranger/Knocking at your door/The orphaned child exiled by war/She may become a doctor/Work among the poor/Or a scientist/Who finds a cure», synger han.

Opptaket av McAloons uventede opptreden er postet av Keith Armstrong, som har vært Prefab Sprouts manager siden dagene på plateselskapet Kitchenware på 80-tallet. I høst vakte det en viss oppsikt at Armstrong la ut noen bilder av McAloon ute i London sammen med regissøren Spike Lee, men hva dette møtet handlet om er det visst få andre som vet.

For en mann som før var beryktet for å skrive så intrikate tekster at han bare forsto dem selv, er dette en forbausende rett-på-sak-sang. En protestsang, fra mannen som en gang lagde albumet «Protest Songs», uten at den inneholdt en eneste sang som var sånn som vi vanligvis forbinder med begrepet. Selv om stemmen nå er mest hviskende er gitarspillet helt patent, og den viser at McAloon fortsatt er i god stand til å synge og skrive nye sanger. Han har imidlertid svekket syn og hørsel, og er visstnok svært sjelden i studio lenger.

Prefab Sprout kom fra Newcastle og gjorde seg kjent med debutalbumet «Swoon» i 1984. De ble et av de mest kritikerroste navnene i popmusikken på 80- og 90-tallet. Etter hvert fikk også et større publikum med sanger som «When Love Breaks Down», «The King Of Rock’n’roll» og «Cars And Girls». Etter hvert ble utgivelsene sjeldnere, og deres to seneste album «Let’s Change The World With Music» (2009) og «Crimson/Red» (2013) har begge vært basert på materiale innspilt i forrige århundre.

I Norge har Sondre Lerche vært en av Prefab Sprouts største tilhengere: – Prefab Sprout var et kjellerband som strakte seg mot det sofistikerte. Til et nivå de kanskje ikke kunne nå. Prefab Sprout var så pretensiøse som det kan få blitt. Paddy McAloon hadde med alle studiepoengene i hver setning. Samtidig var det en skjønnhet i dette, som nesten var barnslig, sa Lerche en gang vi snakket om hans planer om en vakker dag å gi ut et helt album med sine versjoner av sangene til gruppa.

– Jeg er opptatt av rollen sanger spiller i folks liv. En sang kan si så mye, og da tenker jeg ikke bare på tekstene. Men også effekten melodier har på folk, sa sangeren Paddy McAloon en gang vi snakket med ham. At han nå kommer tilbake med en sang som «America» er for mange genuint rørende.

Annonse