Aurora Aksnes har hatt et travelt år. I 2016 venter enda større utfordringer rundt i verden. FOTO: MIMSY MØLLER

Overalt med Aurora

Aurora Aksnes er på hitlisten i Storbritannia, på Nobelkonserten om to uker, i Drammen før jul, på Øya til sommeren og både P3 Gull og Lindmo i morgen. – Rart, men fint, synes hun selv.

De siste ukene må ha vært nærmest absurde for 19 år gamle Aurora Aksnes. Hun fikk et plutselig gjennombrudd i Storbritannia da hennes versjon av Oasis' «Half The World Away» ble brukt i julereklamefilmen for varehuskjeden John Lewis. Dette medførte også en 11. plass på den offisielle singellista, der bare en liten håndfull norske navn har vært høyere enn henne før.

I en boble

– Vi visste ikke hva John Lewis var da jeg ble spurt om dette, men det er visst veldig stort her. Folk kjenner meg igjen på gaten nå, forteller Aurora. På telefon fra London, mens hun venter på å gå på scenen på selveste Brixton Academy, der hun varmet opp for gruppa Of Monsters And Men onsdag.

– Det er litt rart at ei jente som meg kan være her, men det er veldig fint også, synes hun.

– Jeg lever i en boble, reiser med fly, blir kjørt rundt, tar inn på nytt hotell, kanskje i et nytt land dagen etterpå. Jeg liker egentlig ikke flyplasser, og jeg savner familien, men bandet mitt er en god erstatning. Jeg har beina godt plantet på bakken, selv om det skjer så mye på så kort tid at det er vanskelig å forstå.

LES OGSÅ: Aurora tar av

På godt og vondt

Oppmerksomheten rundt «Half The World Away» har vært enorm i Storbritannia. Mest på godt, men også litt på vondt. Mange innbitte Oasis-fans har vanskelig for å forstå den nye versjonen, og siden den var godkjent av Noel Gallagher har selvfølgelig broren Liam sett seg nødt til å ta avstand fra den. Det samme gjorde deres gamle manager Alan McGee.

– Jeg har ikke følt så mye på sånt. Folk har for det meste vært snille mot meg. Det ville være egoistisk og teit å legge vekt på det negative. Desto flere som oppdager meg, desto flere vil det være som ikke liker meg også. Men det er rart å se hva noen voksne kan mene om ei 19-årig jente fra Norge.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tar igjen det tapte

Midt oppe i dette oppstusset ble Aurora syk, og måtte avlyse flere opptredener i Norge. Nå ser hun fram til å ta igjen det tapte, blant annet to konserter hjemme i Bergen, og Union Scene i Drammen 18. desember.

– Da jeg ble syk var jeg hjemme i to uker, men etter en stund savnet jeg bandet og reisingen. Jeg hadde sett fram til disse konsertene, det er utrolig viktig å få gjort de som sto igjen, som jeg så sånn fram til. Det er utrolig gøy å reise i Norge, og møte de som hører på musikken, synes hun.

Aurora er kommer langt ut i verden med bare en håndfull låter som er offisielt utgitt. Det første albumet hennes slippes i mars.

– Albumet har vært ferdig lenge nå. Siden april, men det er blitt utsatt et par ganger. Det føles veldig gammelt for meg, selv om det vil være nytt for alle andre. Jeg er så rastløs, jeg forandrer meg fra dag til dag, jeg får nye ideer som jeg har lyst til å jobbe mer med, men det er for sent for albumet nå. Vi satte inn en ny låt i siste liten for et par uker siden, forteller hun.

– Det høres ut som du snart kan lage et helt nytt album?

– Jeg kan egentlig det. Jeg elsker å være i studio, jeg er klar for å spille inn mer allerede.

LES OGSÅ: Ung, men voksen

Store planer

De allerede kjente sangene «Running With The Wolves», «Runaway» og «Murder Song (5-4-3-2-1)» kommer med på debutalbumet, resten av de 12 låtene er nye. I januar kommer singelen «Conqueror», som noen kan ha hørt i TV-spillet FIFA 16.

– Den er annerledes enn de andre. Den er så glad, det er uvanlig for meg, mener hun.

Aurora skal opptre på Nobelkonserten 11. desember. Neste år skal hun til Roskilde Festival, og til Øya, der hun fikk et av sine mange gjennombrudd i fjor. Men aller først kommer en opptreden på P3 Gull i morgen.

– Jeg kommer ikke til å sjonglere. Jeg spiller «Running With The Wolves». De har visst laget en spesiell scene. Jeg var på P3 Gull fjor også. Da skulle jeg ikke opptre (Aurora var nominert som årets nykommer, red.anm.), så jeg følte meg litt malplassert. Bare lille meg og alle de kameraene. Jeg er nok blitt tøffere i år.