Innenriks

Økonomisk Vaular

Lars Vaular maler bilder som forteller historier på flere plan.

Dagsavisen anmelder

HIP HOP

Lars Vaular

«1001 hjem»

MER Musikk / Universal

Nå er endelig alle låtene lagt ut på nettet og albumet «1001 hjem» er klart i sin helhet etter at Lars Vaular har sluppet låter i hele høst. Dermed er albumet ute i butikken. Dette er hans femte, og for en katalog han nå har bak seg. Denne gangen får vi et lite innblikk i de tusen hjem der Vaular tar seg en titt inn vinduet og forteller det han ser der. Når det er sagt er det langt fra sikkert at vi hadde sett det samme, men det er vel noe av poenget? For dette er hans fortellinger.

Vaular er uten tvil en av våre beste tekstforfattere der han maler bilder som forteller historier på flere plan og har en sørgmodig og melankolsk kvalitet - noe som ofte er der når man snakker om oppvekst. Eller fotball. Eller motgang. Eller tomhet. Han kan få det enkle til å høres poetisk, vakkert og gjenkjennelig ut. Som i «Denne byen e vår» med: «Eg e våken hele natten for tiden. Får ta det igjen siden. En gang i framtiden».

Siden sist er Vaular blitt far og om det er grunnen til at det hele er tatt litt ned her, med mindre hektisk lyd og en sober stemning, er uvisst. Dog er det kanskje en mer moden Lars Vaular vi møter denne gangen? Han er god i såre «Trådene som gløder», der musikken spiller på lag med teksten og omvendt der den er både påtrengende og var på en gang. Dessuten er det en slags bragd å lage en fotballsang som er både sår og effektiv (selv om Leeds United er feil United), som Vaular har gjort med «Gary Speed», om spilleren som tok sitt eget liv i 2011, og som for alltid vil være en helt på Elland Road og i Wales.

Musikken er det igjen Thomas Eriksen som står for, men vi får bidrag fra Drippin, samt Frode Flatland som har gjort «Gary Speed». I det hele tatt utfyller musikken tekstene og omvendt her, og «1001 hjem» blir dermed som en rekke korte fortellinger der både språk og musikk brukes økonomisk med stor suksess.

Espen Hågensen Rusdal