Nye takter

Oh, så godt

Ambisiøs og økologisk nordlig soul gjør godt i ørene.

Dagsavisen anmelder

5

The Band Called Oh

«Guerilla Gardening»

North Of

Da Tromsøs The Band Called Oh ga ut debutalbumet «Stereosoul» i 2014 kalte vi dem Norges beste soulband. Det tok litt tid å få høre dem igjen, men så blir det til gjengjeld med et omfangsrikt prosjekt. Forrige gang noterte vi også at Ohs soul ikke er bankende dansemusikk, men mer tilbakelent refleksjon. Denne holdningen tar de enda et hakk videre her.

«Guerilla Gardening» er et konseptalbum med utgangspunkt i urban økologi. Opprinnelig framført med fullt orkester som et bestillingsverk til Varangerfestivalen i 2016. Senere raffinert i studio, men fortsatt med strykere som forsterker mange av sangene. Dette er delikat lyd.

Sangene handler ofte om mer personlige forhold, selv om overbygningen har større ideologiske perspektiver. Dette understrekes av at det kommer mellomstikk mellom sangene, blant mye annet med lydsatte taler fra Donald Trump og Bernie Sanders, og refleksjoner om parkeringsplassenes historie i Tromsø. De levner liten tvil om hvor gruppa står i de store spørsmålene. At alt dette henger sammen er til slutt opp til en rekke gode låter, som påtrengende «Apples», dramatiske «Next To You» og nydelige «Row».

«Guerilla Gardening» har gått under radaren. Kanskje fordi de valgte å gi ut låtene én og én, uten å presentere albumet som en ferdig enhet. Nå er det nytt år, nye muligheter, og tid for å ta sjanser med ny musikk. Det hører med til prosjektet at låtene er lagt ut på deres egen nettside, med muligheter for alle å lage sin egen miks av låtene. Jeg har forsøkt selv, men kommet til at det beste er å la utgangspunktet til Poppa Lars og Håkon Pettersen være som det er. Det er sjelden vi hører så store planer satt ut livet med like godt resultat.

Spiller på Parkteatret i Oslo i kveld.