Annonse
Hvitmalt Gjerde.

Nytt strøk

Band som pleide være ungt og lovende, nå med det gledelige tredjealbumet!

Annonse
Nye takter

 

5

Hvitmalt Gjerde

«Våken»

Tik/Play-ground

Siden sist har du ikke sett Hvitmalt Gjerde spille 60-tallsband på ungdomsfest i kalkun-filmatiseringen av Lars Saabye Christensens «Beatles». For den var det omtrent ingen som så, og det var nok like greit, iallfall for Hvitmalt Gjerde.

Etter dette lille tilbakeslaget, og det litt skuffende albumet «Ville venner» (2014), har de funnet tilbake til mye av friskheten og overskuddet som preget dem fra starten, på demo-debuten «Cowboy & Indianer» (2012) og den offisielle førstealbumet året etter. «Våken» åpner med et entusiastisk brøl – «jaa!» – og avslutter litt mer ettertenksomt med «Blå bil», etter 11 nye låter fra den ustoppelige låtskriver og frontfigur Johannes Fjeldstad (i høst ga de ut en firespors EP, hvorav ingen av låtene er med her).

Hvitmalt Gjerde spiller garasjerock, men ikke helt, kanskje er dette heller bakgaterock fra Bergen. De tilhører ikke de ortodokse retrorockerne som prøver å gjenskape en gyllen rock-fortid, komplett med kostymer og sveiser. Hvitmalt Gjerde bruker gitar-bass-trommer-rockens renskårne format til å uttrykke den omtumlende nåtiden, der byen stinker og natta er varm og rastløsheten klør. Med «Våken» gjør de også små, vellykkede utvidelser av det stramme konseptet, med litt blåsere her, et piano der, og et forsiktig glockenspiel under en melodilinje. Det er også noen små hint til 80- og 90-tallet - den Cure-aktige gitarlinjen på «Våken nå» eller den grønsja lyden på den jublende gitarsoloen midt i «Utenfor».

Følg Dagsavisen Nye Takter på Facebook!

Skal vi også ta sjansen på å si at Hvitmalt Gjerde er blitt litt mer kontinentale her - en av låtene heter «Italia», og finfine «Blå bil» har det utsøkte rimet «mens du fyller på bensin/tenker jeg på Berlin». Det er iallfall noe elegant over dette albumet, samtidig som Hvitmalt Gjerde ikke har mistet den uhøytidelige pønk-innstillingen til det å spille i band og lage plater.

Spiller på Krøsset i Oslo 18. mars. Spiller på Checkpoint Charlie i Stavanger 1. april.

Annonse