Nye takter

Ny plate fra Bo Kaspers Orkester: «For kropp og sjel»

Tendensene har vært der før, men det 12. albumet til Bo Kaspers Orkester er fullt av funky, stødig soulmusikk.

5

Bo Kaspers Orkester

«23.55»

Sony

«Det rullar på» heter åpningslåten her, som både ruller og bobler av sang- og spilleglede. «Om du har fötter utav sten/då står du still», synger Bo Kasper Sundström, men alle andre kan komme til å danse seg akkurat som de vil til denne musikken.

###

Jeg vet godt hvordan noen vil fnyse av at Bo Kaspers Orkester nå kommer med et soulalbum, attpåtil i en ganske så funky retning. Da de ble kjent for 25 år siden var det jazzassosiasjonene som gjorde gruppa uglesett i rettroende miljøer som ikke kunne ta musikken på dens egne premisser – men desto mer avholdt av dem som ikke er så nøye på alt. Dem er det som kjent flest av.

Det nye albumet kommer samtidig med nyheten om at gruppas kveld på OverOslo-festivalen er utsolgt sju måneder på forhånd.

Bo Kaspers Orkester har gjennom 25 år virkelig vært en overflod av populærmusikkens historie. Gruppa har satt sin ære i å kunne gjøre omtrent hva som helst, unntatt rock. Deres kunnskap om soul ble bevist allerede med 1999-singelen «Allt ljus på mej», som hørtes ut som en hyllest til Norman Whitfields stort orkestrerte Motown-produksjoner. De har vært innom dette formspråket flere andre ganger også, men «23:55» er et helt album i denne strøkne stilen, fra funky dansemusikk til strøkne ballader.

«23:55» kommer fire år etter forrige album. I mellomtida har Bo Sundström gitt ut et mer enn anstendig soloalbum med standardjazz på svensk.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dette er til de grader hele bandet tilbake, med utsøkt finesse i alle ledd. Stødig og fleksibel rytmeseksjon, kilende gitarklipp, her er blåserrekke, strykere, alt som høres med i klassisk soullyd.

«Jag har köpt en grammofon/och nogra gamla plattor til/Nat King Cole og Ms. Simone/fattbar du/fattbar du», synger Sundström i «Vill du dansa». Men Bo Kaspers soulalbum styrer ellers unna klare referanser. Sangene gjøres opp uten stor gjeld til klassikere fra fortida, bare noen nikk til «Try A Little Tenderness» og «Move On Up» fra blåserne i «Den siste resan», og litt Chic-riffing i «Gud ger ingen alt».

«Nu skall jag gå» er en fin og følelsesladet avskjedssang, nesten som den skulle være spesielt skrevet for å avslutte konsertene framover. «Du ska lämnas i fred/det finns annat å lyssna på/annat å se», synger han, og minner oss med dette om at det finnes tusenvis av andre soulplater å høre på, hundrevis av begravde skatter som ingen av oss ennå ha hørt.

Jeg vil påstå at jeg har hørt min andel soul i årenes løp, og vel så dét, og vil hevde at vi ikke trenger å sammenligne Bo Kaspers Orkester med hele historien sangene deres bygger på. «23:55» er på sine egne premisser et helstøpt, sofistikert og ikke minst uimotståelig funky album.

Bo Kaspers Orkester spiller i Oslo Konserthus 19. februar, på festivalen OverOslo 18. juni (begge utsolgt).

Mer fra Dagsavisen