Wannskrækk i (nesten) moderne tid. Deres beste låt kommer nå tilbake fra fortapelsen. Gruppa skiller seg i dag fra DumDum Boys ved at Persi Iveland (til høyre) fortsatt spiller bass. FOTO: GEIR RAKVAAG

Ny dans med Wannskrækk

Denne plata har jeg 
ventet på i nesten 30 år.

POP

Wannskrækk

«Reklame for pæng/
Danse hele natta»

Oh Yeah

 

Før et større publikum ble kjent med DumDum Boys kalte de seg Wannskrækk. Jeg liker å plassere dem inn i en «første fire store»-sammenheng, som unge oppkomlinger sammen med de noe eldre The Aller Værste, Kjøtt og Depress i begynnelsen av 80-tallet. Wannskrækk rakk å spille inn nok spor til å etterlate seg et flott samlealbum («Riff 1980-1985»), men den aller beste sangen de laget ble aldri med i studio. «Danse hele natta» har vært å høre i et dårlig opptak på albumet fra Wannskrækks avskjedskonsert i 1985, og som et teknisk like tynt hemmelig innslag på DumDum-DVD-en «I dødens dal». Her kommer den endelig på ordentlig.

 

«Danse hele natta» er ikke bare «en av de beste med Wannskrækk», eller «en av de beste som aldri kom ut». Den har alltid vært en av de beste låtene i norsk rocks historie! De har altså spilt den inn for første gang nå, med voksen kompetanse, men heldigvis med uforminsket ungdommelig overmot. «Vi skal danse hele natta, og brenne bål/skrike, skråle mål» kauker Prepple, i en fantastisk festklassiker, komplett med en allsangvennlig avslutning som går fortere og fortere helt til alle har hylt seg hese. Den har alle virkemidlene fra fotballpop på sitt aller, aller beste. Et vidunderlig virkningsfullt middel for å føle seg 30 år yngre igjen.

 

«Danse hele natta» ble med videre i repertoaret den første tida med DumDum Boys, og jeg må innrømme at jeg har fortsatt å rope etter den på konserter helt fram til moderne tid. Som oftest til liten nytte når det er DumDum Boys som spiller. Den har derimot vært en naturlig avslutningslåt på konsertene med Wannskrækk, som på Øya i forfjor. I litt mer intime lokaler har jeg til og med gjort forsøk på å nå fram til mikrofonen selv! Wannskrækk har med typisk hemmelighetsfull beskjedenhet gitt ut denne singelen i et opplag på 500 eksemplar på gul vinyl. Det er også veldig typisk Wannskrækk å gjøre en av tidenes beste norske låter til B-side, når de gir ut ny plate for første gang siden 1982.

 

A-sida på denne singelen heter «Reklame for pæng». Dette er den eneste sangen Prepple Houm har laget for gruppa, et engasjert utfall fra en tid da det var snakk om å vanne ut alt øl som skulle selges i butikkene i Norge. Sangen har fått en mer tidløs tekst, og er også spilt inn på nytt. Visstnok under innflytelse av kaffe som ikke er blandet ut, en radikal utvikling av Wannskrækks framgangsmåte. Også denne sida slår fra seg så det holder, og ville være en begivenhet i seg selv. Hvis det ikke hadde vært for denne B-sida, selvfølgelig. Denne singlen antyder at miraklenes tid ikke er forbi. I hvert fall ikke i popmusikken.

Ute på 7-tommers vinyl nå. 
Kommer digitalt om noen uker.