NRK fjerner Michael Jacksons musikk

NRK beslutter å ikke spille avdøde Michael Jacksons musikk etter beskyldninger om seksuelle overgrep i en ny dokumentar.

NRKs beslutning kommer etter dokumentarfilmen «Leaving Neverland» om Jackson fra amerikanske HBO. Der anklages han for å ha begått grove overgrep mot to gutter da de var sju og ti år gamle. Dokumentaren ble vist i USA 3. og 4. mars. NRK viser dokumentaren søndag 10. mars. Også britiske BBC Radio 2 har bestemt seg for å fjerne Michael Jacksons musikk fra spillelistene. Ifølge NRK er det er spillelistene på radiokanalene P1, P13 og P1+ som blir berørt. På TV er det ingen planer om å sende musikk av Jackson de nærmeste ukene.

– Brudd på avtale

HBO-dokumentaren er flere ganger blitt forsøkt stanset av den avdøde popstjernens familie. Filmskaper Dan Reed, Channel 4 og HBO er beskyldt for ikke å ha latt familien komme til orde, men protestene har ikke ført fram. I et søksmål som er tatt ut, heter det at HBO bryter en kontrakt fra 1992 der TV-kanalen fikk rettigheter til å vise en av Jacksons konserter. I kontrakten står det at HBO får vise «Michael Jackson in Concert in Bucharest: The Dangerous Tour», og at HBO ikke skal uttale seg nedsettende om Jackson på noe tidspunkt i framtiden.

– Det er vanskelig å forestille seg et mer direkte brudd på klausulen om ikke-nedsettende omtale, heter det i søksmålet hvor det antydes et krav om erstatning på over 100 millioner dollar.

Les også: – Michael Jackson likte at du lente deg fram og spredte rumpeballene

– Vil vise hensyn

NRKs musikksjef Knut Henrik Ytre-Arne sier det er flere årsaker til at NRK har fattet beslutningen om å stanse spillingen av Jacksons musikk de neste to ukene.

– NRK har gjort dette for å vise hensyn til folks følelser, sier Ytre-Arne.

– Michael Jackson har hatt en enorm populærkultur betydning og er en viktig artist for et stort publikum. Det er vanskelig å si nå om NRK kommer til å slutte å spille musikken hans helt, men vi må se på hvordan publikum fremover reagerer på innholdet i dokumentaren, sier han.

– Programledere som selv ønsker å spille Michael Jacksons musikk, og i så fall forklare hvorfor musikken spilles, står helt fritt til det, sier Ytre-Arne. (NTB)