Nye takter

Norsk i Danmark

Brødrene i Snow Boyz tok norsk hip hop med storm med låten «42». I Roskilde ser vi at fenomenet er stort.

Bilde 1 av 2

ROSKILDE (Dagsavisen): Å ankomme Roskilde Festival mens Snow Boyz spiller «42» var en opplevelse utenom det vanlige. Da de fortsatte med å spille «42» en gang til ble den enda bedre. Låten er det største fenomenet i norsk hip hop det siste året, med en lang rekke remikser, fra Joddski, Chirag, Arif og langt nedover i rap-rekkene.

Les også: Den gode festival-viben

Sammenstimling

Rafael og Paulo Domingos, her også kjent som $kip og Baby Marley laget fest for et par tusen frammøtte, som skrålte «24 år gammel og spiller som 42» i kapp med de to på scenen.

– Det største showet vi har gjort, strålte de to etterpå. Fortsatt var det et døgn igjen før Roskilde Festival formelt startet. En tur ut på festivalplassen for å ta bilder av duoen bekreftet inntrykket. Snow Boyz forårsaket en sammenstimling av folk som også vil ta bilder sammen med dem. Hadde vi ikke dradd dem inn igjen hadde de stått der ennå.

Vi skal lete lenge etter mer strålende opplagte popstjerner enn brødrene Domingos. De to ble først kjent i «Norske Talenter» på TV 2 i 2011. Med den samme engasjerte entusiasmen, men med en helt annen hip hop, en mer jovial underholdning enn den såkalt gatesmarte holdningen de viser nå.

– Ingenting var planlagt. Vi hadde talent, vi ville vise det fram, være kule og være på TV, forklarer de.

Paulo og Rafael Domingos kom fra Angola til Tromsø for omtrent ti år siden.

– Og der var det snø. Vi hadde aldri sett snø før. Jeg hadde gledet meg til å se snøen, sier Paulo, som en forklaring på gruppenavnet.

Baby Marley kaller seg så fordi mora hans kalle ham Baby og han selv liker Bob Marley. Og $k! p?

– Skip, som i båt. Jeg liker å frakte alle med. På scenen inviterer jeg alle med på fest, jeg står ikke bare og ser på dem som kommer. Dollartegnet er fordi jeg er glad i penger, forklarer Paulo.

Stor forundring

Helt siden «42» ble en viral hit har det hersket stor forundring over hva låten handler om. Selv om mange av frasene snakker for seg selv er ikke hele meningen i «42» direkte opplagt.

– Vi kan ikke forklare alt hele tida. Vi snakker masse språk, portugisisk, og et annet språk fra hjemlandet vårt som bare besteforeldrene brukte. Vi snakker ikke flytende norsk, men vi snakker så godt at du kan forstå det, sier de.

Rafael legger ikke skjul på at han har tilbrakt tid bak murene, for noe han beskriver som å ha vært på feil sted til feil tid. Aldri så galt at det ikke var godt for noe. For her møtte han flere som drev med hip hop, som sa at det beste var å gjøre det på norsk.

– De mente jeg ikke måtte rappe på engelsk, men være med i det norske samfunnet. Sånn at folk følger bedre med. Vi prøvde oss på norsk. Inspirert av sånne som Arif og Unge Ferrari. Og så hørtes det kult ut. Vi tenkte at folk skulle få vite hvem vi er i 2017. Og så skjedde det i 2016. Chirag kom til oss og spurte etter telefonnummeret, fordi han ville snakke med oss. Norges største!

Les også: Frokost i det oransje

Melker kua

Her en noen av essensen i uttrykket til Snow Boyz. På samme måte som vi har sett i mange andre sammenhenger, at musikk kommuniserer bedre når man er seg selv, og ikke prøver å forestille seg.

– Vi har snakket med Karpe Diem om dette, ikke prøve å være noen andre enn de vi er, sier brødrene, om et språk som er annerledes enn det folk snakker på skole og jobb.

– Der de som sa det morsomste var de beste, forklarer de.

– Når vi står på scenen driter folk i hva vi sier, så lenge det har flow, og de digger det. Vi kan stå her og si «Jeg er Danmark og melker en ku». Men vi sier heller «jeg skal melke deg som om du var ei ku». Det blir morsommere om du gjør det kult.

– Noe av innholdet i sangene kan oppfattes som drøyt?

– Det er ikke grovt å snakke om å kose med ei jente. Det skaper god stemning og energi. Vi snakker ikke om å komme og banke deg, da hadde ikke folk kommet for å gi oss klemmer etterpå.

Snow Boyz har gitt ut flere låter enn «42». «Billig Jeans» med Linni, en egen remix av «Høyt over byen» med Morgan Sulele, de kommer snart med «Dans med meg» med Arif, og så er det singelen «Stukær». Stukær kan bety litt av hvert, forklarer de. Dette er heller ikke en låt alle skjønner alt av med en gang. Da prøver vi heller å spørre enda en gang om hva «42» handler om?

– Meningen med livet, forsikrer Snow Boyz, og bruker den gamle forklaringen fra «The Hitchhikers Guide To The Galaxy».

Mer fra Dagsavisen