Paal Nilssen-Love er hentet til prestisjefestivalen Roskilde. Her er han under et intimt MaiJazz-sett på Galleri Sult. Foto: Stein Roger Fossmo

Nilssen-Love med Roskilde-trippel: «Heftig»

– Det blir heftig, sier Stavangers Paal Nilssen-Love, som er hentet til Roskilde-festivalen med hele tre bandprosjekter.

Nilssen-Love er i godt selskap: Nick Cave veltet Oslo Spektrum i fjor høst med en konsert som oste svette, blod og tårer. Nå topper han sommerens Roskilde-plakat, som nå er komplett.

Roskilde-festivalen i Danmark, som fortsatt er en magnet for norske musikkelskere, slipper de siste 60 artistene som dermed gjør årets utgave av det som regnes som Nord-Europas største festival komplett. Nick Cave, britiskalbanske Dua Lipa og trip hop-legendene Massive Attack danner spydspissen i festivalens slipp som kompletterer den 175 navn store plakaten . Fra før er store publikumsnavn som Eminem, Bruno Mars, Nine Inch Nails David Byrne og Gorillaz allerede trygt plassert ute på dyrskueplassen utenfor Roskilde i tidsrommet 30. juni til 7. juli. Over 130.000 gjester og frivillige kan nå også se fram mot Anderson.Paak, Interpol, franske Charlotte Gainsburg, Outkast-halvdelen Big Boi og Mike Skinner fra The Streets.

Torsdag kom også nyheten om at Stavanger-trommeslageren Paal Nilssen-Love kommer til årets Roskilde med hele tre prosjekter, Large Unit Brazil Edition, Paal Nilssen-Love Brasil Funk Impro og Paal Nilssen-Love Japan Free Jazz And Noise.


Travel festivalsommer for Nilssen-Love


Først ble det meldt om at trommeslageren fra Stavanger gjester Roskilde med to prosjekter. Fintelling i etterkant viser tre sceneopptreder på den legendariske festivalen, altså med Large Unit Brazil Edition, Brazil Funk Impro okg  Japan Free Jazz And Noise.

– Det blir heftig. Jeg rekker såvidt innom Kongsberg Jazzfestival mellom andre og tredje konsert på Roskilde, sier Nilssen-Love til RA.

Han får en travel festivalsommer på nordlige breddegrader.

– Det blir bra trykk, ikke minst på Moldejazz, der vi stiller med seks musikere, dansere og sanger fra Etiopia og to perkusjonister fra Brasil, sier Nilssen-Love.

Les også: Slik husker vi Roskilde 2017

Det største navnet i det siste slippet er Nick Cave And The Bad Seeds, som imponerte stort under vinterens turné som blant annet førte bandet til Oslo Spektrum. I juni står de på scenen under Bergenfest, før de topper plakaten Roskilde-fredagen 6. juli. Det er ikke mindre enn sjette gangen Nick Cave besøker Roskilde. Hans siste besøk på norsk jord etter platen «Skeleton Tree» ble beskrevet som mørke og lys om hverandre, og en festforestilling i blod, tårer og svette, og konserten ble belønnet med karakteren seks ikke bare her i Dagsavisen. 

Les også: Blod, svette og tårer fra Nick Cave

Dette er resultatet av et år med intensivt arbeid og det er en fantastisk god følelse å presentere et program med artister som Nick Cave, Massive Attack og Dua Lipa, sterke stemmer som Chelsea Manning og urettferdig fotball i samarbeid med Folkekirkens Nødhjelp. Dette er den type mangfold, aktivisme og nysgjerrighet som vi drømmer om å oppnå når vi starter planleggingen av programmet, sier festivalens programsjef Anders Wahrén i en pressemelding, som også vektlegger det store debatt- og kunstprogrammet der nettopp varsleren Chelsea Manning vil være et aktuelt trekkplaster.

Les også: Chelsea Manning i første intervju: - Jeg ville skape debatt

Norgesaktuelle

Flere av toppnavnene på Roskilde er for øvrig norgesaktuelle i løpet av sommeren, som Eminem som spiller på Voldsløkka i Oslo få dager før han onsdag 4. juli åpner det offisielle konsertprogrammet for et Roskilde-publikum som da har varmet opp siden helgen. Samme dag spiller også den franske artisten Charlotte Gainsbourg, mest kjent som skuespiller i blant annet «Antichrist», «Nyphomaniac» og «Snømannen». I hjemlandet Frankrike er hun også en sanger og artist med stort gjennomslag. Hun kommer dessuten til Øyafestivalen i august.

Dua Lipa er en annen imponerende booking fra Roskildes side. Til tross for at hun bare er 22 år har den britiske artisten og modellen blitt en av de virkelig store navnene internasjonalt, ikke minst takket være hiten «New Rules» som har rundet en milliard avspillinger på YouTube alene.

Andre navn nedover i rekkene fyller Roskilde-festivalen med både bredde, fynde og pondus. Stormzy, Cardi B., Khalid og Joey Badass representerer på hvert sitt vis festivalens tunge satsing på innovativ rap, hip hop og r'n'b. First Aid Kit er fra i år å regne som gjengangere på Roskilde, mens Clutch, My Bloody Valentine og Dark Tranquillity er å finne på den delen av programmet tilhører rockens irrganger.

Les også: Eminem gjør som Marcus & Martinus

Les også: Sigrids suverene vibber

Norsk invasjon

Blant de norske navnene på årets plakat er eneste tilføyelse Paal Nilssen-Love, som kommer med hele to prosjekter, Paal Nilssen-Love Brasil Funk Impro og Paal Nilssen-Love Japan Free Jazz And Noise. Norske trekkplastre på selve hovedfestivalen blir ellers Sigrid, som også spilte på Roskilde i fjor, Cezinando, bergensgruppa Kakkmaddafakka og København-baserte Smerz. På festivalens Warm Up-del i forkant av selve hoveddagene skal SASSY 009, Jakob Ogawa, Eera og Maraton få de norske flaggene til å vaie.

Les reportasje om nordmenn på Roskilde: Ja, vi elsker Roskilde

 

 

Dette er de nye navnene som ble sluppet torsdag 5. april:

NICK CAVE & THE BAD SEEDS
MASSIVE ATTACK
DUA LIPA
ANDERSON .PAAK & THE FREE NATIONALS
BEN FROST
CHARLOTTE GAINSBOURG
INTERPOL
JOEY BADA$$
MIKE SKINNER & MURKAGE PRESENT TONGA
PABLO MOSES
STONE SOUR
WHEN SAINTS GO MACHINE
ANDA UNION
BCUC
BELLY
BITORI
DANNY BROWN
DARK TRANQUILITY
DE UNDERJORDISKE X FRIBYTTERDRØMME
DEBO BAND
DJ RASHIDA
DONA ONETE
THE DWARFS OF EAST AGOUZA
EQUIKNOXX FEAT. SHANIQUE MARIE
GAMELAN SALUKAT
HOUSE GOSPEL CHOIR
THE HUNNA
I'M WITH HER
JAMES HOLDEN AND THE ANIMAL SPIRITS
JOHN MAUS
JUJU & JORDASH
KALI UCHIS
KEDR LIVANSKIY
LARGE UNIT BRAZIL EDITION
LLNN
MADALITSO
MARIBOU STATE
MINYANTA
NEW GEN
NIHILOXICA
NINES
OPERAP
OTIM ALPHA
PAAL NILSSEN-LOVE BRAZIL FUNK IMPRO
PAAL NILSSEN-LOVE JAPAN FREE JAZZ AND
NOISE
PIGS PIGS PIGS PIGS PIGS PIGS PIGS
RASCASUELOS
RICHARD DAWSON BAND
SACRED PAWS
SANDUNES
ŠIROM
SKELETONWITCH
SLYDIGS
SUPER PARQUET
TOUCHÉ AMORÉ
TUNE-YARDS
THE WEATHER STATION
YOUNG FATHERS
Ø [PHASE]

Kunst og aktivisme:
ANNE HAANING
HVAD
JILLIAN MAYER
JUSTIN SHOULDER (AU)
KIRSTEN ASTRUP
NAT BLOCH GREGERSEN
NEIL BROMWICH & ZOE WALKER
OSKAR KOLIANDER
DIESEL WORM by PAUL BARSCH & TILMAN
HORNIG
PUBLIC WORKS
TUINA NIKIENTA OLIVIER
VERONIKA GEIGER
VIKTORIA WENDEL SKOUSEN