Karpe Diem er ute med femte spor fra «Heisann Montebello». FOTO: Akam1k3

Navlebeskuende Karpe Diem

Karpe Diem ser på seg selv.

 

4

Karpe Diem

«Attitudeproblem»

Karpe Diem DA

 

Så var Karpe Diem igjen her med «Heisann Montebello» og femte sang av prosjektet, «Attitudeproblem». En sang som tar opp raptekster og tolkninger. Mottaker og sender. For vi som lyttere kan jo legge hva det skal være i et kunstuttrykk.

Les også: Karpe Diem vil ikke være rollemodeller

Det er litt som i en TV-debatt der politiske broilere hamrer løs på hverandre med innøvd argumentasjon. Høyresidens argument for er venstresidens argument mot. «Attitudeproblem» starter med Magdi som sier; «Er det bare jeg som mener statsministeren min har blitt *****? Er det bare jeg som er artist? Jeg hakke et attitudeproblem». Allerede da er det stort rom for tolkning. For hva sier egentlig Magdi om statsministeren vår? Tja, si det. Det er nemlig sensurert. Kunst har ingen fasit. Selv kunstneren kan ta feil i sin tolkning av eget verk. Og ikke minst: innholdet forandres med tiden. Tarjei Vesaas’ «Huset i mørkret» er for eksempel ikke det samme i dag som i 1945. Karpe Diem vil ei heller være det samme om 70 år. Men forrige gang ville de ikke være forbilder. Nå er de lei av tolkninger? Duoen nærmer seg narsissismens bakgård med disse dosene navlebeskuelse.

Kommentar: Hvis Karpe Diem også blir politikere, da dør musikken (Aslak Borgersrud)

«Det finnes ingen ønskebrønn. Hvordan skal vi ikke le av det? At livet ditt går ut på å finne en å gå på IKEA med. Du pleide å ha personlighet. Du pleide å være kreativ. Nå har du kragen opp og ber Raggen om å få seg et liv», sier Chirag så. Refrenget, eller hook om du vil, er basstungt der en sløyfe med «attitudeproblem», repeteres til den sitter fast i hjernebarken. Effektiv, men kanskje noe lettvint? Men nå er jo det enkle ofte det beste, i min bok. På produksjonen bidrar Lido Lido, Tobias «Astma» Jimson, Thomas Kongshavn og Karpe selv. Lydmessig er dette massivt, tungt og insisterende og ikke minst effektivt. Igjen viser Karpe Diem at de fortjener den plassen de har i norsk offentlighet og med prosjektet «Heisann Montebello» har de levert politisk krutt.

Les også: Sterk og vond politisk rap