Nye takter

Når går de på?

En av London mest legendariske klubber vil ikke lenger oppgi når hovedattraksjonene går på scenen. Angivelig for at oppvarmingsbandene skal få en større sjanse til å bli hørt.

The 100 Club har holdt det gående i en kjeller i Oxford Street siden 1964. For hva det er verdt står klubben på ei liste over 100 historiske steder i England. Denne uka bestemte spillestedet at de ikke lenger ville oppgi når artistene går på scenen på konsertkvelder. Angivelig for at publikum skal få sett oppvarmingsband de ellers ville stått over. Protestene var mange, fra folk med særskilte behov for transport hjem, for foreldre med barnevakt, og det kan se ut som klubben allerede er villige til å gi etter for kravene.

20. september 1976 varmet The Clash opp for Sex Pistols på 100 Club. Enda lenger nede på plakaten sto Suzie (sic) & The Banshees. En sånn kveld kan det ha lønnet seg å komme tidlig. Det er all grunn til å framheve oppvarmingsbandets posisjon. Men i London stenger mange konsertscener fortsatt kl. 23 etter gammelt pubregime. Dette har være et mye større problem i Norge.

Å gå på klubbkonserter var i altfor mange år en tålmodighetsprøve. Altfor lenge var det nærmest en forretningshemmelighet når konsertene startet, sannsynligvis for å holde publikum i lokalet lengst mulig, og selge enda mer øl. Hva klubben betaler i husleie midt i London tør jeg ikke tenkte på.Sist jeg var på 100 Club aksepterte de forresten bare betalingskort i baren ved kjøp av to øl. Ikke én. Men det er over to år siden nå. (For å se Rhoda Dakar, på scenen rundt 21.30).

Når du går på fotballkamp er det avspark presis. Man slipper å sitte i teateret i en time eller to og vente på at teppet skal gå opp. Og tar du en tur på kino skulle det tatt seg ut om du måtte sitte og vente i det vide og brede lenge etter at det er annonsert at filmen skulle begynt. Eller, dette siste var kanskje ikke noe godt eksempel.

Nå er det også blitt stadig mer vanlig i Norge at spillesteder oppgir konsertstart, på sosiale medier, eller i alle fall på forespørsel. Selv om det ikke er spesifisert i annonser eller på billetten går det også an å regne seg fram til hovedattraksjonen går på scenen. Når det står at dørene på Rockefeller åpner kl. 19, så begynner som regel oppvarmingsbandet kl. 20, med hovedattraksjon kl. 21.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vi skrev i årenes løp en rekke mishagsytringer om konserter som startet så sent at mange måtte gå hjem før det hadde begynt. Vi har med ujevne mellomrom også hørt om erstatningskrav fra misfornøyde konsertgjengere, som har trodd på annonserte starttider. De hadde kanskje troppet opp klokka sju, siden det er dette som står på billetten, og oppdaget at konserten begynte omtrent samtidig med at siste tog hjem gikk klokka halv tolv. Disse dagene er heldigvis over. Det kommer nok av at konsertpublikummet blir eldre i takt med musikken, og ikke lenger har interesse av å være ute halve natta. Det har i alle fall blitt langt mer publikumsvennlig å gå ut og se levende musikk de senere årene.

Lørdag spiller The Godfathers på The 100 Club, et band vi ikke har sett siden de var på Sardine’s – når vi først er inne på klubbhistorie her. Om det var konserten i ‘86, ‘87 eller ‘88 er usikkert, kanskje den siste av disse, for her var Kongsvinger-gruppa Heart Of Mary oppvarming, og der sang Nye Takter-medarbeider Denis Decay (RIP), mens Levi Henriksen spilte bass, og året etter vant de Ungdommens Radioavis’ rockemønstring. Det er fint å få vite når hovedattraksjonen begynner. Men det kan være fint å se noen oppvarmingsband likevel.

Mer fra Dagsavisen