Nye takter

Musikkfest med Shikoswe

Lørdag er det igjen Musikkfest over hele Oslo og Stavanger. En av dem som spiller i Oslo er Shikoswe, som i stadig sterkere grad står fram som en av landets mest lovende artister.

Nora Shikoswe Hougsnæs kommer fra Ås, men bor nå i Bergen, der hun har spilt inn sangene som over sommeren kommer på debutalbumet «Back In The Tall Grass». Foreløpig har hun gitt ut en rekke singler som lover godt for framtida.

Utenom det vanlige

Shikoswe var med på Musikkfest i fjor også, der hun fikk god omtale i Dagsavisens rapport fra dagen: «Shikoswe har opparbeidet seg en aldri så liten katalog låter som viser en låtskriver og en popsmed helt utenom det vanlige, med formidabel kraft i en stemme som paradoksalt nok til tider framstår som tander. Det gir både henne og låtene personlighet», skrev Mode Steinkjer her i avisa. Hun ble også med på vår liste over 14 utvalgte av 140 før Bylarm i mars. I august er hun klar for Øyafestivalen, der hun spiller på Enga-scenen på den allerede utsolgte avslutningsdagen.

På Musikkfest opptrer Shikoswe kl. 17.00 på scenen Mitt grønne Oslo, som er innlemmet i miljøfestivalen av samme navn i Sofienbergparken, med fokus rettet mot barn.

– Det synes jeg er veldig positivt. Jeg har ikke spilt på noe sånt før, men dette setter jeg pris på, sier Shikoswe.

Prøvde seg fram

Debutalbumet kommer sannsynligvis uka etter opptredenen på Øya. Dette inneholder ti låter, fem helt nye, og de fem singlene hun har gitt ut siden i fjor sommer.

– Jeg har prøvd meg litt fram på hvordan jeg har lyst til å gjøre dem. Sangene mine kan ta noen år fra de oppstår til de blir ferdige, forteller hun.

Etter at hun var ferdig med videregående dro Shikoswe til Danmark, der hun bodde i tre år, og lagde sin første EP. Etterpå flyttet hun til Bergen.

– Bergen har et bra rykte. Musikken som kommer derfra resonnerer mer med meg enn mye av det som lages i Oslo.

– Selv om det var en god følelse å være langt hjemmefra hadde jeg behov for å flytte hjem til Norge. Siden faren min opprinnelig kommer fra Vestlandet har jeg vært her mye, og liker landskapet, legger hun til.

Saken fortsetter under bildet.

Shikoswe gir ut sitt første album like etter en konsert på Øyafestivalen i sommer. FOTO: FRANCISCO

Shikoswe gir ut sitt første album like etter en konsert på Øyafestivalen i sommer. Foto: Francisco

Gitarmusikk

Sammen med Kjetil Grimsby Haarr, bassist i Fjorden Baby, og produsenten Jørgen Træen, har Shikoswe formet lyden som er blitt hennes egen. Som blant annet er preget av at hun spiller mer gitar enn det som har vært vanlig i den unge popmusikken de siste årene.

– Jeg har spilt gitar siden jeg var 13–14 år gammel. Da jeg hadde gitt ut den første EPen fikk jeg noen forespørsler om å spille live alene. Da tenkte jeg at det kom til å være lettere å reise rundt med en gitar enn et tangentinstrument, så da spilte jeg sangene på gitar i stedet.

– Gitaren har lenge hatt et dårlig rykte i yngre kretser.

– Sånn gubbete? Jo, det kan stemme det, men jeg har alltid vært glad i gitaren. Det falt meg ikke inn at jeg kunne synge og spille gitar alene, men jeg så at andre gjorde det, og så gjorde jeg det selv også! Gitaren har kanskje vært litt ute en stund, men nå er det flere og flere som bruker den. Det synes jeg den fortjener.

Les også: Historiske hip hop-legender leverte varene – se bildene fra Gods of Rap (Dagsavisen+)

Ego i balanse

– Hva synes du om at sangene blir kalt drømmepop?

– Jeg synes det er et fint ord. Jeg har ikke noe imot at det blir brukt. Det er ikke så lett å si hva det rommer. Det er også fint.

Shikoswe gir ut musikken sin på sitt eget plateselskap, Sameyness.

– Dette er ikke et ideologisk standpunkt. Jeg har bare ikke fått noen tilbud som gir mening, inntil videre. Men det er en lærerik prosess, å balansere hvordan musikken både skal føles bra for egoet mitt, og også få en sjanse til å bli hørt.

– Er dette noe av det samme som at den forrige singelen, «Two Heads In A Room», ble beskrevet som en konflikt mellom to deler av deg selv, en som vil ditt beste, og en som saboterer?

– Dette er en balansegang som jeg tenker over i mye av det jeg gjør, alle intensjonene mine og hva som kan komme ut av dem.

Musikkfest 2019

* Musikkfestival i flere norske byer lørdag 1. juni. Alle konsertene er gratis. De fleste er er utendørs.

* I Oslo med 450 konserter på rundt 50 scener.

* I Stavanger spiller rundt 100 artister og band på 13 scener.

* Først og fremst en arena for uetablerte artister, mange blir langt bedre kjent senere.

* Begynte som det franske arrangementet Fête de la Musique i 1982.

* Kom til Norge etter initiativ fra Oslo kommune i 1992. Var i mange år kjent som Musikkens dag.

* Fullt program på musikkfest.no og musikkfeststavanger.no

Mer fra Dagsavisen