Nye takter

– Musikken er min redningsline

De siste to årene har Lykke Li blitt mamma, mistet en forelder, separert seg – og jobbet fram et fjerde album.

Etter flere suksessfylte år som artist har Lykke Li slått seg ned på andre siden av Atlanteren, nærmere bestemt i Los Angeles. Hjemlandet Sverige besøker hun imidlertid gjerne, ikke minst i løpet av sommeren.

– Jeg har fått en total nytenning for Sverige. Jeg synes at det er det mest fantastiske stedet på Jord, sier hun.

Innstillingen til landet forandret seg etter at hun ble mamma. Her finnes nære og kjære samt en annen type frihet til å gå i parken. Ifølge Lykke Li råder det også et annet syn på kultur her.

– Jeg tror at det er fordi jeg har tilbrakt så mye tid i Amerika at jeg nå virkelig kan verdsette folks intelligens og kultursmak. Det er veldig kulturelt her dersom man sammenligner med Amerika, mener hun.

Unngår intervjuer

Etter albumet «I Never Learn» fra 2014 var Lykke Li litt sliten. Ikke av å skape ting, men av alt rundt seg. Show, reiser og spesielt intervjuer var krevende, sier hun – og beskriver seg selv som en introvert person.

– Man er på turné i sju år og gjør noe veldig ekstrovert, men jeg har alltid ønsket å gå hjem etterpå. Også etter store konserter, sier Lykke Li – og skyter inn:

– Det hadde vært veldig fint dersom musikken min ble så stor at jeg bare kunne sitte hjemme.

Tiden etter «I Never Learn» var også omveltende på andre måter. Moren hennes, den tidligere Tant Strul-sangeren og fotografen Kärsti Stiege, gikk bort. Samtidig fikk Lykke Li barn sammen med musikkprodusenten Jeff Bhasker.

Bhasker, som tidligere har arbeidet med størrelser som Kanye West, produserte det aktuelle albumet «So Sad So Sexy».

Midt under arbeidet valgte paret å gå hver til sitt, men Lykke Li mener de har en bedre relasjon i dag.

På spørsmål om hvordan alt dette har påvirket musikken, svarer hun:

– Min lidenskap for musikken er blitt enda større. Det er virkelig min redningsline og mitt tilfluktssted.

Kontemporær video

I begynnelsen av juni kom «So Sad So Sexy», det fjerde i albumrekken fra artisten. Lykke Li beskriver det som sitt mest kontemporære hittil. I stedet for å se tilbake i musikkhistorien, har hun denne gangen latt seg influere av sin nåværende bopæls største sjanger: hiphop.

Dragningen mot det kontemporære vises spesielt i musikkvideoen til låten «Deep End», der Lykke Li filmer med mobilens kamera rettet mot seg, vertikalt. Dessuten fikk musikkvideoen premiere på Lykke Lis Instagram-konto.

– I dag er telefonen en del av alles liv. Det er slik man kommuniserer og ser verden, slår hun fast.

Fikk si «alt»

«So Sad So Sexy» kaster seg mellom spørsmål om kjærlighet og relasjoner, og alle låttekstene skal være selvbiografiske. Å skrive på noen annen måte går ikke, sier artisten.

Hennes egen favoritt på det nye albumet er «Hard Rain», som ble skapt under total improvisasjon. Ifølge henne selv er dette det mest «underbevisste» hun har gjort – og hun sier videre:

– Det føltes som om jeg fikk si alt jeg trengte å si, i den låten.

På spørsmål om hva drømmen hennes er, svarer hun:

– Det er en annen tid nå, og det er jeg bevisst på. Store plateselskap er alltid kjempeskuffet over meg. Til slutt handler alt om penger, og den kvoten oppfyller ikke jeg. Jeg er takknemlig dersom jeg noensinne får lage et album igjen. Samtidig kan jeg uansett lage det selv – det spiller ingen rolle. (NTB)

Mer fra Dagsavisen