Madcon har gitt ut sitt første album på norsk. FOTO: NTB SCANPIX

Musikalsk u-sving

Madcon gir ut sin første norskspråklige skive!

HIP HOP

Madcon

 

Snart ti år etter at de ga ut sitt første album, har Madcon for lengst etablert seg i et kommersielt pop-segment av musikkbransjen. Samtidig har de klart å opparbeide seg en respektabel internasjonal tilhengerskare. På «Contakt» er vi derfor vitne til en noe uventet musikalsk u-sving: Madcon gir ut sin første norskspråklige skive! Med unntak av et par bidrag, som Tshawes vers på fantastiske «Stikking» av Diaz, har gruppa kun rappa på engelsk. Dette er spennende!

En av årsakene til Madcons språkendring kan være å vise fram vennene sine. «Contakt» er en gjestebonanza det står respekt av: Chirag, Kaveh, Timbuktu, Admiral P og Nico D, Envy, Jesse Jones, Onkl P, Maria Mena, Dreamon, Pumba, Lyset, Plumbo (!) og Vinni. «Contakt» har også med seg kjente produsentnavn som Tommy Tee og Nasty Kutt. I en tid der Bergensbølgen stadig regjerer, føles dette nesten som en stolthetsgreie; «Contakt» er en showcase for østlandsbaserte urbanartister. Og de holder definitivt stand.

Antallet gjesteartister gir dessverre skiva et konseptuelt problem (med mindre Tshawe og Yosef siktet seg inn mot konseptet «lappeteppe»), for Madcon tilpasser låtenes uttrykk etter sine gjesteartister. De gjør seg sarte for Mena, gjør det superkommersielt med Dreamon, holder det kult med Jesse og Onkl P, og låter direkte dårlig med Plumbo. At materialet spriker så voldsomt uttrykksmessig er ganske slitsomt. Et av skivas sløyeste bidrag kommer fra fyren som kanskje også har mest å tjene på å vise seg fram, unggutten Kaveh fra Grünerløkka. Hans bakoverlente, basstunge gjestespill på «Snu deg rundt» skaper forventninger der den ligger som skivas andrespor. Forventningene brister idet låta følges opp av albumets første singel: «Kjører på», gjestet av Timbuktu, domineres av en utrolig kjip pop-beat produsert av Nasty Kutt, men den holder seg samtidig tett opp mot Madcons kommersielle profil. Første halvdel av Contakt føles egentlig som en ganske slitsom berg-og-dal-bane. Men så, når Tommy Tee tar over roret fra spor 11 fram til 15, etableres det orden i rekkene. Særlig «Hold min hånd» og «Vi flyr» låter utrolig bra!

Skiva, med sine 20 spor, varierer altså ikke bare uttrykksmessig. Det begås noen utilgivelige synder her, som Plumbo-låta «Vål‘enga». Synth-befengte «Paff» kunne fint vært luket ut, sammen med «Ha deg bort», «Sjokk» og «Fåkke fly bort». Men Madcon har åpenbart bestemt seg for å bli likt av alt og alle, og da må man kompromisse. Plumbo og Jesse Jones på samme skive, sier du? I Madcons verdens er ingenting forbudt, men det ligger en stadig verre bismak over Madcons ustoppelige vilje til å tjene flus.