Annonse
Amanda Delara kommer snart med flere nye låter, og er klar for en lang rekke festivaler i sommer. FOTO: CHRISTIAN BASTIANSEN

Mørk pop, lys framtid

Amanda Delara var en av de store oppdagelsene på Bylarm i år. Etter at hennes versjon av Karpe Diems «Gunerius» ble brukt i «Skam» har hun fått et enda større publikum den siste uka.

Annonse
Nye takter

 

Både før og etter Bylarm var Amanda Delara (19) en av dem som fikk mest positiv omtale her i Dagsavisen. «En alfabetisk spilleliste gir oss passende nok Amanda Delaras tankefulle, men også uimotståelig fengende «Paper Paper» som årets første og største Bylarm-låt», skrev vi først. «En stor stemme over en hypnotisk blanding av pop, hip hop og litt reggae», sto det etterpå.

Ekstremt gøy

– Bylarm var utrolig gøy. Jeg lærte mye de to dagene. Det var blant de første opptredenene jeg har gjort med så mange låter, så jeg syns det var ekstremt gøy at salen var full begge dagene jeg spilte. Til tross for at jeg bare var ute med én singel på den tida, sier Amanda Delara.

Vi utropte altså «Paper Paper» til årets Bylarm-låt, i skarp konkurranse med Sigrids «Don’t Kill My Vibe». Siden har hun gitt ut den nye «Dirhamz», som hun også framførte i «Senkveld» på TV 2. Men likevel er det en annen låt som har fått mest oppmerksomhet nå – en nedstrippet versjon av Karpe Diems «Gunerius», opprinnelig spilt inn i den spennende serien av coverlåter i «Christine Live» på NRK P3. Etter at den ble brukt i 4. episode av den siste «Skam»-sesongen er den nå sluppet digitalt på strømmetjenestene, og blitt en av de mest spilte sangene i landet.

Fantastisk med Sana

– Jeg har fulgt med på «Skam», og syns det er fantastisk at de valgte å gå for Sana som hovedperson i den siste sesongen. Jeg synes «Gunerius» og «Skam» passer hverandre godt, så jeg er glad den fikk ny interesse etter å ha blitt spilt i serien. Låten var egentlig heller aldri ment for å bli gitt ut, men etter en så stor etterspørsel gleder det meg at jeg kunne gi den i gave til fansen.

– Hvordan synes du den forholder seg til dine egne sanger?

– «Gunerius» holder en fin tråd til det jeg skriver om nå. Forskjellen er at den har en mye mer sårbar innpakning.

– Kommer du til å lage låter på norsk også, nå som denne har slått så godt an?

– Jeg vil i hovedsak gjøre engelsk. Da får jeg spredt budskapet og følelsene mine ut til flere mennesker. Delara for world peace!

Følg Dagsavisen Nye Takter på Facebook!

Den mørke siden

– Kan du si litt om bakgrunnen for de låtene som er ute, tekstene og budskapet i «Paper Paper» og «Dirhamz»?

– Jeg er ikke så glad i å forklare det lyriske. Det jeg synes er vakkert med tekster er jo at de er alltid åpne for tolkning. Men jeg kan si så mye som at begge låtene bunner i samfunnsspørsmål som opptar meg.

– Du har beskrevet musikken din som «mørk pop». Hvorfor blir den sånn?

– Jeg har egentlig lovet meg selv å ikke putte musikken min altfor mye i en boks, men for øyeblikket vil jeg beskrive den som mørk pop. Fordi mange av de følelsene som utspiller seg i tekstene mine handler om den mørke siden av verden vi lever i. I tillegg til det blir disse følelsene møtt med en mørk produksjon, derav navnet mørk pop.

Med The-Dream

Amanda Delara kommer fra Nes på Romerike, og pendler fram og tilbake til Oslo for å jobbe med musikken – og til Paris, London og Los Angeles. Hun er tilknyttet plateselskapet og managementet Gr:ow, som jobbet med Nico & Vinz under gjennombruddet deres.

– Jeg gjorde mye hjemme på egen hånd, som å prøve meg fram på piano og laste opp egne låter på internett. Det er ikke før senere jeg har kommet inn i et musikkmiljø. Derfor vil jeg egentlig påstå at dette startet i Oslo. Der fikk jeg gå til et studio med musikalske og talentfulle mennesker, og utvide spekteret mitt, sier hun.

Amanda Delara vil ikke røpe de langsiktige planene for fremtidige utgivelser eller et eventuelt album, men sier at det kommer nye låter snart. Hun forteller at hun nylig var i studio i Paris med Terius Nash, bedre kjent som The-Dream, som har stått bak «Umbrella» med Rihanna, «Baby» med Justin Bieber, og andre store låter med blant annet Kanye West og Beyoncé.

– Det var utrolig inspirerende og lærerikt å få tilbringe tid i studio med ham. Så har vi nye ting på gang, i London og Los Angeles. Det jeg elsker med denne jobben er at jeg får møte stadig nye låtskrivere og produsenter fra forskjellige deler av verden, og mulighetene jeg får til å jobbe kreativt med dem, sier hun.

Amanda Delara skal spille på en lang rekke festivaler i sommer.

– Jeg gleder meg veldig til sommeren generelt, og fordi dette blir min første festivalsommer, sier hun, men ser fram til sin første egne konsert som hovedattraksjon, i Danmark i oktober.

Amanda Delara er på Mablisfestivalen i Stavanger 9. juni, Miniøya 11. juni, Kulturfest Tøyen 13. juni, Piknik i Parken 23. juni, dessuten Træna og Slottsfjell.

Annonse