Jaa9 og OnklP, alias Johnny Engdal Silseth (t.v.) og Pål Tøien, holder sammen, og kjører på under mottoet som også er platetittel, "Føkk ferie". FOTO: GITTE JOHANNESSEN/NTB SCANPIX

Misfits på stell

«Føkk ferie» og er et småsmart album.

 

5

HIP HOP

Jaa9 & OnklP

«Føkk Ferie»

Universal/Knirckefritt

 «Spør Spellemann jeg er Urban», rapper Oppland-duoen i «Brugata Boogie», over en tung og seig beat som åpner seg i akkordskiftet opp mot refrenget og blir rett og slett en klassisk åpningslåt – både på plate og sikkert også på scenen. Med ti spor er det en økonomisk duo vi møter og det er et kledelig format, der det hele rett og slett blir mer presist, rett på sak, på et vis.

De går litt old school denne gangen, på sitt fjerde (eller var det femte?) album, med tilbakeskuende lydspor som «Per vet best» – en låt som kunne vært hentet fra Beastie Boys’ «Paul’s Boutique».

Det er som om de ti låtene er et forsøk på å vise hva ordentlig hip hop er. Gutta er jo godt oppe i 30-årene og som Jaa9 selv sa her i avisen; «Vi prøver å utfordre oss på et litt annet vis nå, som å skrive en rett fram hyllest til kvinnene våre som ikke er klein, for eksempel, det hadde nok ikke 9 & P anno 2004 gjort».

Og det har de sikkert rett i. Jaa9 og særlig OnklP har jo hatt det med å virke breiale i det offentlige rom – rollen som surrehuer skal jo fylles med noe. Resultatet blir «ingen kødder med 9, ingen kødder med P», som det heter i «Følger’u med».

Det er ikke til å komme fra at 9 & P tidligere har nærmet seg det litt vel harry, de er jo fra Oppland, men de har truffet ganske så bra på «Føkk ferie» og albumet er småsmart med gode rim og til tider heftige produksjoner.