Nye takter

Mer mafia-mørke

– Vi har alle en mørk side, sier hovedrolleinnehaveren i mafiaserien «Gomorrah», som slår an hos kjent og ukjent.

«Gudfaren» og «Scarface», «Goodfellas» og «Eastern Promises»: Hollywood-historien er spekket med skildringer fra mafiasfæren.

Nå er italienske «Gomorrah» et av foregangsfenomenene på fronten. Etter at spillefilmen ble Gullpalme-nominert i 2008, overtok TV-serien i 2014.

Hovedrolleinnehaver Salvatore Esposito er tydelig på hvorfor verk om organisert kriminalitet aldri slutter å fascinere.

– Vi har alle en mørk side inni oss, sier han lurt når NTB besøker opptakene til fjerde sesong sentralt i London.

Gervais er fan

«Gomorrah» sendes i nærmere 200 land og har dermed tilhengere over hele kloden. Noen er mer profilerte enn andre. Plutselig dukker Ricky Gervais opp backstage på settet.

– Dette er verdens beste serie, skryter han, og bevilger seg en uformell kaffekopp sammen med presse og innspillingscrew.

– Jeg digger hvor modig den er, tilføyer kultkomikeren Gervais smørblidt mens det ropes «action» og «cut» i naborommet.

Esposito setter åpenbart pris på besøket. I pausen sikrer han seg mobilfoto i spann med den celebre gjesten.

– Det er flott at serien går Jorda rundt, forteller han senere til NTB.

– Mange skuespillere, regissører og artister elsker den. Gøy er det for oss.

«Gomorrah 4» inntar skjermen først i vinter eller neste år, melder HBO Nordic. Det betyr ikke at dramaekspertkanalen tar ferie i sommer. Blant de premiereaktuelle seriene finner vi både gamle hits og nyvinninger.

Denne uka vender «Snowfall», «Sr. Ávila» og «Killjoys» tilbake, forsterket av den ferske Stephen King-filmatiseringen «Castle Rock» over helgen. Så, i august, vanker det mer «Casual», «Animals», «Fear the Walking Dead», «Ballers» og «Insecure», før det blir virkelig spennende i september.

Mens en annen kultkomiker, Jim Carrey, gjenoppstår med «Kidding», innebærer «Mayans M.C.» et gjensyn med det fartsfylte «Sons of Anarchy»-universet. Med sine blodige gjengoppgjør og dypdykk i undergrunnsøkonomien er dette noe av det nærmeste vi kommer en moderne mafiaklassiker fra Vestkysten.

Businessambisjoner

Enn så lenge fortsetter «Gomorrah» der den slapp i det tredje avsnittet, da Ciro-skikkelsen sa takk for seg. Heretter er det opp til kraftpluggen Genny Savastano å etablere sin egen makt- og terrorbalanse i Napoli og omegn.

– Du kan vente deg videreutvikling av figurene. Genny prøver blant annet å bli forretningsmann. Det er derfor han befinner seg i London, røper Esposito overfor NTB.

– Han prøver å tilegne seg et selskap, uten at jeg vil avsløre hvorfor helt ennå. Du skjønner det i løpet av de tolv episodene.

I tillegg til den britiske hovedstaden utgjør Bologna bonusrammer for dem, med Francesca Comencini som såkalt showrunner.

Manuset er ved Leonardo Fasoli, Maddalena Ravagli, Enrico Audenino og Monica Zapelli, basert på Roberto Savianos roman fra 2006. (NTB)

Mer fra Dagsavisen