Nye takter

Men er det klassisk musikk?

Benny Andersson spiller 21 sanger alene på piano. Fint så lenge det varer.

Dagsavisen anmelder

4

Benny Andersson

«Piano»

Deutsche Grammophon

Benny Andersson har laget en og annen klassisk melodi i sin karriere. Her setter han seg ned bak pianoet og spiller 21 små stykker, så mange som det er plass til på en gammeldags CD. For Deutsche Grammophon, som er et av verdens mest tradisjonsrike selskap for klassisk musikk.

Abba-låtene er i mindretall. Her er musikk fra musikalene «Chess» og «Kristina från Duvemåla», noen nummer han har gitt bort til andre sangere, eller først spilt inn med Orsa Spelmän eller sitt eget Benny Anderssons Orkester. Ingenting med Hep Stars, med de skrev jo få egne låter, siden de ikke syntes de hadde noen som var gode nok til sånt i bandet ...

Dette er utvilsomt en stillferdig, vakker time i selskap med Herr Andersson. Jeg er blitt for gammel til å synes at sånt låter for pent. Det er ikke i min interesse å høre styggere versjoner av noe av den mest treffsikre melodiøsiteten som er oppfunnet. Men Andersson lar ikke fingrene ta store sprell over klaviaturet, og sangene er programmessig og forutsigbart framført.

Høydepunktet er derfor den som er fineste fra før: «The Day Before You Came». Den siste sangen til Abba, en av deres lengste, og kanskje også den beste. Men den er aller finest med den ettertenksomme teksten, og med stemmen til Agnetha Fältskog. La derfor «Piano» være et greit mellomspill, og hør mer på de mindre kjente platene til Benny Andersson, og flere av de såkalte «dype sporene» til Abba.