Nye takter

Marion synger voksne sanger

23 år etter platedebuten, men fortsatt bare 35 år gammel, kommer Marion Ravn med sin beste samling sanger så langt.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 3

5

Marion Ravn

«Mellom 4 vegger»

Blackbird

Marion Ravn er bare 35, men har gått en veldig lang vei til fram til sitt første album på norsk siden «Marion og Marit synger kjente barnesanger» for 23 år siden. Etter barnesangene ble Marion og Marit tenåringsstjerner for en stakket stund som M2M, før de gikk hver sine veier. Marion Ravn fikk fort en ny internasjonal platekontrakt, men ble satt på vent i den bakevja som slike kontrakter ofte har medført, mens Marit Larsen etter hvert ble et av de store nye navnene i norsk popmusikk.

###

Sakte, men sikkert har også Marion Ravn funnet sin egen identitet, og endelig ser det ut til at hun har tatt igjen det tapte. «Mellom 4 vegger» høres ut som et personlig album, i et grenseland mellom viser og popmusikk der hun virkelig høres ut til å trives. Det begynner som ei viseplate, med tittelsangen som i løpet av tre vers effektivt endrer karakter fra smektende romantikk til ren fortvilelse.

Albumet tar av i popretningen i «Fritt fall», allerede gitt ut på singel, og skrevet av Janove Ottesen, som eneste sang Ravn ikke har medvirket til selv. Her er flere like fengende stunder, det er sjelden vi hører to så imøtekommende låter som «Svømmer» og «Høsten kommer» i så rask rekkefølge som her. Albumet er produsert av Ola Gustavsson, med svenske musikere, og vi kan i alle fall innbille oss at de medvirker til den svenske forståelse for av innholdsrik visesang og skamløs pop kan være to sider av samme sak.

Marion Ravn har fått teksthjelp av Tom Roger Aadland, kjent for både sine Dylan-oversettelser, og sine egne tekster på nynorsk. Det ser ut som om tekstideene er hennes, mens han har hjulpet dem å finne sin vei videre. I alle fall er de et stykke fra det vi venter å høre fra Aadland, noe som bare understreker at dette er sanger som er laget på sangerens egne premisser.

«Ikke deg» er en fin duett med Magnus Grønneberg, med et forhold sett fra to sider, men uten at det blir helt klart om de snakker til, eller forbi hverandre. En fiffig vri. Albumet inneholder også en fin lovsang til kollektivtrafikken i Oslo, «12 trikken», om en tur fra Frogner via Aker Brygge til Grefsenplatået, og tilbake igjen, og igjen. «Jeg skal sitter her i vogna helt til jeg vet at du er min/Helt til jeg ser deg der på Majorstutrappas nederste trinn». Det er en stor kjærlighetserklæring, og en sånn sang som fort blir en gjenganger.

Les portrett med Marion Ravn fra tidligere i år: – Jeg kjenner litt på at jeg kaster meg utfor et stup, sier hun om albumet «Mellom disse 4 vegger» (Dagsavisen+)

Albumet har et par gjennomsnittlige ballader til slutt, men de kommer for sent til å kunne ødelegge det svært gode inntrykket. Marion Ravn innleder en ny fase i en lang karriere med dette albumet.

Spiller på Rockefeller i Oslo 21. november.