Marie Fredriksson er død

Marie Fredriksson døde mandag, 61 år gammel, etter lang tids sykdom. Som den ene halvdelen av duoen Roxette var hun en av Sveriges største popstjerner gjennom alle tider.

Abba hadde én nr. 1-hit i USA, med «Dancing Queen». Roxette hadde fire. Det sies at de solgte 60 millioner plater, og selv om sånne tall er vanskelige å bekrefte, er det ingen tvil om at Marie Fredriksson og Per Gessle satte sterke spor etter seg i pophistorien.

Marie Fredriksson var blitt 30 år gammel da Roxette slo gjennom, og var ingen nykommer i musikkbransjen. Hun debuterte med albumet «Het vind» i 1984, med tittelsang levert av Ulf Lundell. «Her har vi en av årets store debuter», skrev Per Ole Oftedal i Nye Takter, og fortsatte: «Marie Fredriksson har en varm, følsom og samtidig kraftig stemme. Hun synger om kjærligheten og dens irrganger på en myk og levende måte. Hun blir aldri banal (...), men gjør det tiltalende og ekte», sto det om albumet, der sangen «Ännu doftar kärlek» ble en spesielt stor favoritt for mange.

Les også: Roxette-vokalist Marie Fredriksson er død, 61 år gammel

Roxette oppsto i forlengelsen av gruppa Gyllene Tider, der Fredriksson hadde koret. Deres engelskspråklige EP «Heartland» ble gitt ut i USA under navnet Roxette i 1984. Per Gessle og Marie Fredriksson fortsatte som duo med det samme navnet, og ble sakte, men sikkert en av verdens største popsuksesser i årene som fulgte. Fortellingen om hvordan dette skjedde er som et lite eventyr. En amerikansk utvekslingsstudent tok med seg et eksemplar av singelen «The Look» hjem til USA i 1989, og ga seg ikke før den lokale radiostasjonen begynte å spille den. Når de først ga etter, så satte den på tilnærmet repeat. Sangen spredde seg som en farsott rundt i landet – og i hele verden. Roxette fikk etter hvert fire sanger på toppen av Billboards Hot 100: «The Look», «Listen To Your Heart», «It Must Have Been Love» og «Joyride».

Les også: Per Gessle og Roxette: Pophistorisk stjernestøv

Også for «It Must Have Been Love» satt suksessen et stykke inne: Den begynte som julesangen med undertittelen «Christmas For The Broken Hearted» i 1987, men ble ikke lagt veldig godt merke til. Da Roxette ble bedt om å lage en sang til filmen «Pretty Woman» i 1990 tok de bare bort referansene til jula, og resten er pophistorie.

– Vi er heldigvis så gamle i gamet at vi kan vet hvordan vi kontrollerer dette selv. Det er viktig med trygghet og ro, sa Marie Fredriksson i et intervju med Nye Takter, mens «The Look» ennå klatret med stormskritt på listene. Det ble ikke mye ro i årene som fulgte. Men vi traff henne igjen i 1994, på nytt oslobesøk, da Roxette kom med albumet «Crash! Boom! Bang!» Da hadde hun blitt mor, og fått nye perspektiver.

– Det er bra for egoet å få barn. Nå er jeg blitt mye «mindre», og datteren min er nummer 1, fortalte hun.

– Vi forsøker å skille mellom privatlivet og jobben, og lærer oss å leve med berømmelsen. Og prøver å legge vekt på det positive, for suksessen beriker virkelig livet, sa hun, og la til at det var et privilegium å få styre sin egen jobb nå som hun var blitt mor.

Hun fikk senere ett barn til.

Marie Fredriksson ble operert for en hjernesvulst i 2002, men kom tilbake med soloalbumet «The Change» året etter, hennes første med engelske tekster, der sykdommen var tema i flere av sangene Hun vendte likevel også tilbake til Roxette med ujevne mellomrom, men i fjor måtte Per Gessle legge ut på turne uten henne, med hennes velsignelse, for å spille de gamle sangene om igjen.

Les også: Gyllene Tiders avskjed på Operataket

«Takk Marie, takk for alt. Du var en enestående musiker, med en mesterlig stemme, en fantastisk artist. Takk for at du malte mine svart/hvite sanger med de vakreste fargene. Det vil aldri bli det samme igjen», skriver Per Gessle på sin Facebook-side.