Nye takter

Lysende grålysning

Madrugada utgir splitter ny musikk for første gang på 11 år.

Dagsavisen anmelder

5

Madrugada

«Half-Light» (låt)

Madrugada Music

###

Madrugada gjorde nylig et oppsiktsvekkende comeback med to utsolgte konserter i Oslo Spektrum før de la ut på en turné som tar dem Europa rundt i påvente av festivaljobber til sommeren. De har ikke planer om noe nytt album, likevel kommer det nå en helt ny studioinnspilt låt, «Half-Light», som godt over hundre tusen allerede har hørt om de har sittet «Amundsen»-filmen helt ut på kino.

Oppdraget til storfilmen om polarhelten er dermed det første studioeventyret fra den gjenværende kjernen i Madrugada siden det selvtitulerte siste albumet ble utgitt i 2008, året etter at gitarist Robert Burås døde. I dag har vokalist Sivert Høyem og bassist Frode Jacobsen fått med seg bandets første trommeslager Jon Lauvland Pettersen som tredje fast medlem, mens flere bidrar med forsterkninger i livesammenheng. På dette første sporet siden de kom sammen igjen, hjelper Christer Knudsen og Geir Sundstøl fint til med forsterkende gitarer og pedal-steel, som sammen med Sivert Høyems vokal bredder låten ut i karakteristisk Madrugada-skala.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gitaristene bidrar ikke minst til at «Half-Light» blir et musikalsk epos tilpasset et stort og øde landskap, gjerne preget av dunkelt lys, kulde og is slik det framstår i «Amundsen». Men dette er ikke å regne som «filmmusikk», snarere en frittstående låt som med en filmatisk nerve glir naturlig inn i den fra før fyldige Madrugada-katalogen. En lett gitarplukkende feedbackballade som vokser seg stor og mektig i intensitet fra en lavmælt grålysning av perkusjon, gitarer og synth, likt noe U2 holdt på med rundt «Joshua Tree». Så kommer Sivert Høyems karakteristiske stemme som en altomfavnende malmrøsten og gjør sangen helt og holdent til Madrugadas egen, en manifestasjon av den store lyden de er blitt kjent for. Man kan jo håpe at dette filmflørtende eventyret bare er starten på et større et også i studiosammenheng.

Les også: Løfter Madrugada til nye og gamle høyder

...og se bildene fra Madrugada-konserten i Oslo Spektrum