Litt magisk, svært mystisk

Etter 50 år ser fortsatt «Magical Mystery Tour» ut som det rareste påfunnet til The Beatles.

Nye takter

 

For 50 år siden i dag gikk «Magical Mystery Tour» inn på 8. plass på Arbeiderbladets singelliste. Uka etter klatret den helt til topps, og forviste «Hello Goodbye» til andreplassen. «Magical Mystery Tour» kom ut som en staselig dobbel EP, med bildebok mellom de to platene. Først og fremst var dette imidlertid en timelang TV-film som ble vist av BBC 2. juledag 1967. BBCs egne seerundersøkelser viste at programmet var et av de minst likte gjennom alle tider. «Magical Mystery Tour» er vel det eneste feilgrepet i historien om The Beatles. Bortsett fra at de sikkert hadde det artig med å lage den, og at folk fortsatt insisterer på å se den med undrende nysgjerrighet, 50 år etter.

at_Magical_CoverAr_Sou

Fortsatt er det vanskelig å forstå poenget med «Magical Mystery Tour». Filmen kan kanskje forklares med å være en særegen syretripp, men «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band»-albumet hadde nettopp blitt laget på de samme substansene, og denne plata har vel holdt seg rimelig godt. «Sgt. Pepper» toppet fortsatt listene til langt ut på høsten 1967. Etter utgivelsen hadde The Beatles gitt ut den helt nye singelen «All You Need Is Love», og lansert den på direktesendt TV til hele verden. Noe måtte de finne på i ukene etterpå. Som feriefilmer flest – de er morsomst å se på for dem som var med selv. I satiregruppa The Rutles’ versjon ble det rare påfunnet til «Tragical History Tour».

«Magical Mystery Tour» inneholdt seks nye låter som holder alminnelig god Beatles-standard. «I Am The Walrus» og tittelsangen er til og med blant deres mest anerkjente sanger. Vi hører Paul McCartney på sitt mest ettertenksomme i «Fool On The Hill», og på sitt mest folkelige i «Your Mother Should Know». George Harrisons «Blue Jay Way» var barndommens første opplevelse av at det kom forskjellig, men sammenhengende lyd fra to høyttalere. Var ikke dette mystisk, så veit ikke jeg.

I USA ble den doble EP-en for fancy. Der satte de sammen en vanlig LP, med filmmusikken på den første sida. Den andre sida ble fylt ut med singlene The Beatles ga ut i 1967: «Penny Lane»/«Strawberry Fields Forever», «All You Need Is Love»/«Baby You’re A Rich Man» og «Hello Goodbye». Dette blir ikke regnet med i rekka av «offisielle» Beatles-album, men man kan godt ta en nerdediskusjon om det likevel er et av deres beste. Den doble EP-en nådde 2. plass på singellista i Storbritannia siste uka før jul, bare holdt nede av «Hello Goodbye».