Lee Ranaldo vil svinge gitaren fra taket på Blå. Her på scenen med Sonic Youth under Øya-festivalen 2008. FOTO: NTB SCANPIX

Lee i sving på egen hånd

Han er gitarist i et av rockens mest inn­flytelsesrike band. Nå er han alene i Oslo i to dager. Hva skjer med Sonic Youth, og hva skal Lee Ranaldo gjøre nå?

De av dere som venter på en hurtig Sonic Youth-reunion, risikerer å vente forgjeves:

- I arbeidet med «Between the Time and the Tides» har jeg fått en helt ny giv på det å lede mitt eget band, proklamerer en entusiastisk Lee Ranaldo over telefon fra Nederland.

I dag kommer han til Oslo for å gjøre et sjeldent back to back-sett med to konserter over to dager. Etter standhaftig masing fra Blå gikk Ranaldo med på å gjøre både en bandkonsert basert på hans nyeste soloalbum, samt en solokonsert der hans eksperimentelle støymusikk vil stå i sentrum.

- For tida er jeg egentlig bare opptatt med bandprosjektet mitt, så da Blå ba meg gjøre en støykonsert i tillegg var jeg først veldig skeptisk. Men jeg lot meg overtale til slutt! sier Ranaldo.

 

Sonic Youth

Ranaldo er ellers kjent som gitarist i legendariske Sonic Youth. Fra starten av 1980-tallet var New York-bandet med på å starte selve bølgen av alternativ musikk. Dermed blir de av mange ansett som forfedrene til dagens indie-musikk. Ranaldo har selv vært aktiv innenfor avant garde-miljøer for elektronisk gitarmusikk, og bandet har hele tida drevet aktiv kobling av kunst og musikk.

Sonic Youths to sentrale medlemmer Thurston Moore og Kim Gordon har vært gift siden 1984. Da de annonserte sin skilsmisse mot slutten av 2011, fryktet fansen at også bandet i tillegg var på vei mot et brudd. Frykten viste seg å være godt begrunnet. Ranaldo kunngjorde bare en måned senere, i et intervju med Rolling Stone, at bandet hadde «gått sin gang» og at de derfor tok pause på ubestemt tid.

- Akkurat nå er jeg veldig engasjert i mine egne soloprosjekter. Det er vi alle, svarte Ranaldo kort til Dagsavisen på spørsmål om en potensiell Sonic Youth-gjenforening.

 

Bandlederen

Mye av grunnen til Ranaldos forkjærlighet for egne bandkonserter skyldes at han finner seg mer og mer til rette i rollen som rockedirigent.

- Jeg har blitt utrolig fascinert av hvordan det er mulig å lede en gruppe med musikere for å få dem til å låte akkurat slik jeg vil. Jeg kan ikke tvinge fram noe, men jeg kan veilede. Det er minst like spennende som mine mer eksperimentelle prosjekter, iallfall for min egen del, sier Ranaldo.

Ranaldo hevder dette åpenbart skyldes at han selv har vært bandmedlem så lenge.

- I Sonic Youth ble alt skapt i fellesskap; vi var en gruppe mennesker som kom sammen om å skape noe. Ingen av oss høres likt ut som soloartister som det vi gjorde i et band. Nå står jeg helt fritt til å gjøre akkurat hva jeg vil.

 

Allsidig

At Ranaldo gjør det han vil er det ingen tvil om. Ikke bare varierer hans solokarriere som musikkartist fra pop og rock til støy, men mannen skriver også bøker og lager visuell kunst.

- De siste åtte-ti årene har det faktisk gått mer i kunst enn musikk, i hvert fall fram til jeg begynte å jobbe med «Between the Time and the Tides». Men for all del, det er jo musikk jeg er kjent for, og musikk jeg først og fremst driver med.

Hva slags musiker Ranaldo egentlig er, er han derimot litt mer usikker på.

- Jeg vil nok anse meg selv som en del komponist, en del rockestjerne og en del instrumentalist. Ha ha! Instrumentalist er vel det jeg først og fremst er.

 

Gitaren i taket

Som enhver konseptuell kunstner er Ranaldo opptatt av at konsertene han gjennomfører ikke bare skal handle om musikk, men at også konteksten rundt selve framførelsen får en betydning. På onsdagskonserten, der hans støymusikk skal stå i fokus, har han derfor tenkt å henge gitaren sin ned fra taket på Blå, for så å gå inn og ut av rommet når han føler for å gi instrumentet et nytt anslag.

- Gitaren vil virke som en pendel i rommet og jeg kan bare gjøre mitt beste for å få den til å låte slik jeg vil. Vanligvis har jeg med meg kona mi på vokal under slike konserter, men denne gangen blir det bare meg og mitt instrument.

Med seg på støykonserten har han også frijazz-/støygitaristen Alan Licht.

- Licht er en utrolig dyktig avant gardekomponist. Han kommer antakeligvis til å begi seg mer på frijazz en det jeg selv gjør. Mitt sett blir nok sånn sett ganske teatralsk i forhold, sier Ranaldo.

I kveld vil konserten basere seg på materiale fra årets studioalbum, «Between the Time and the Tides», et album Ranaldo selv mener definerer ham selv som soloartist post-Sonic Youth. Albumet fikk gode omtaler da det kom ut i mars og beveger seg for det meste innenfor tradisjonell folkrock. På tirsdagskonserten har han også med seg fullt backingband. I morgen dykker han så, kun sammen med Licht, ned i et støyende mørke.

2. august kommer også Kim Gordon, sammen med den japanske samtidskomponisten Ikue Mori, til Blå for å gjeste Klubb Vriompeis. Og uka etter spiller hennes eks-mann Thurston Moore på Øyafestivalen, både på festivalens hovedscene og en intimkonsert på Parkteatret.

Så dermed er det lov å håpe på en Sonic Youth-gjenforening i passkontrollen på Gardermoen, om ikke annet.

kultur@dagsavisen.no