Nye takter

Last Train rocker romjula

Utestedet Last Train har arrangert romjulskonserter siden 90-tallet for gjestene sine, og for dem som er lei tradisjoner og familiebesøk.

– Dette er noe folk gleder seg til. Vi ønsker å både booke gamle favoritter og band til stamgjester, samtidig som man må ha påfyll av noe nytt, sier Jonas Prangerød som har booket årets artister og dj-er for utestedets faste romjulskonserter.

Tradisjon

I tillegg til Last Trains årlige romjulskonserter, har blant andre Mir og Blå åpent julaften, og flere utesteder som Revolver, arrangerer noen konserter mellom julaften og nyttårsaften. Men Prangerød er rimelig sikker på at Last Train er eneste utested i Oslo som har hatt en systematisk ordning med konserter hele romjula. Konseptet starta en gang på 90-tallet.

– Tilbudet på andre steder har gått litt i bølger, og det har vært andre steder som har hatt to til tre kvelder i romjula der de arrangerer noe, men jeg tror ingen andre har hatt så mange dager med arrangementer som oss, sier han.

Trenger uteliv i jula

– Dette konseptet har holdt på så lenge, og det er noe folk gleder seg til. Folk spør i ukene før vi legger ut programmet om vi snart er ferdige, og band gleder seg. Dette er den lille festivalen vår, et høydepunkt i året.

Mye av grunnlaget for romjulsarrangementene tror Prangerød skyldes et behov fra et publikum som ikke nødvendigvis er på familiebesøk hele romjula, og ikke er så opptatt av å markere alle tradisjonene hele tida. Det er flere som har sagt at det er ikke ordentlig jul før man også har fått vært innom utestedet i Universitetsgata.

– Jeg tror nok at det har vært et behov for et uteliv også i jula. Jeg har jo hørt om flere folk som liker å kombinere familiemiddagen på julaften med å dra på Last Train etterpå. NRK P2 lagde en radiodokumentar om Last Train, og der snakkes det mye om å være stamkunde et sted, den utvida familien. For selv om man ikke spiser julemiddag med den utvida familien, er det et viktig sted for mange, og det å se dem også i høytider, når andre er opptatt av besøk med familier.

Stamgjester

De fem dagene i romjula er derfor også en feiring av eget miljø, da blir bookingen gjerne litt deretter. Den årlige kåringa av årets stamgjest blir fortsatt også gjort i løpet av romjula.

– Da booker man band som man kanskje føler er i den settingen som folk som bruker stedet til vanlig er hypp på å se i romjula. Også har vi i flere år hatt en kveld eller to med et mer sammensatt program.

I år er det også to kvelder. En der musikkjournalist og dj Martin Bjørnersen og King Midas-vokalist Ando Woltmann har valgt ut artister de vil presentere for kvelden, som Emile the Duke, Silje Huleboer og dj Raymond T. Hauger, mens Audun Vinger står for bookinga for kveldskonseptet «Bladfyk», med blant andre The Switch og Håkon Kornstad på plakaten.

– I tillegg har vi konserter med Perry Dear & The Deerstalkers som skaper 60-tallsnostalgi, også er det Brut Boogaloo. De er litt sånn for å tilfredsstille seg selv og for å lage festaften for dem som er stamgjester.

For det er viktig å pleie sine faste gjester, mener han.

– Har du stamgjester, vet du at du kan være mer trygg på at de også vil komme om du holder åpent i jula.

Mer fra Dagsavisen