Nye takter

La oss, og Justin Bieber selv, slippe!

KOMMENTAR: Vi kan gjerne lage vitser om Biebers sjokk-exit i Oslo, se det tragikomiske i situasjonen, men dette er bare trist.

– Dette hadde aldri skjedd med One Direction, sier tiåringen hjemme. Dette har aldri skjedd med noen andre heller, sier jeg, godt voksen. Jeg har selv vært på konserter i snart 50 år, og prøver å komme på om jeg har sett noe som er like skandaløst som da Justin Bieber stormet av scenen i Chateau Neuf torsdag kveld.

Vi kan gjerne lage vitser om hendelsen, se det tragikomiske i situasjonen, men dette er bare trist. Mest for fansen, men også for artisten selv. Det som skjer der ved scenekanten virker først helt uskyldig. Noen søler vann på gulvet, det ser ut som Justin Bieber forsøker å tøyse med dem ved å tørke av scenegulvet selv. Han har jo ellers folk til sånt. Noen ivrige fans tar tak i kluten. Da går han sin vei, umiddelbart: «I’m not doing the show». Ingen flasker ble kastet, ingen spyttet, de sa neppe noe slemt til ham. Men det var ingen gjerder mellom fans og artist, slik det ellers er på selv den minste Bylarm-konsert i Oslo. At det kom til nærkontakt er innlysende. Når artisten da åpenbart ikke klarer å forholde seg til fansen ville han sannsynligvis helst ikke vært der i utgangspunktet.

LES OGSÅ: Ungjenter hetses på nett etter Bieber-konserten

Jeg skal for ordens skyld nevne at jeg ikke så det som skjedde selv, men det ble filmet fra tilstrekkelig mange vinkler, og opptrinnet må ha skjedd i det som i min ungdom var kjent som «pogograva» i Chateau Neuf. Der de som ville slå seg ekstra løs på konserter fikk gjøre det. Da The Clash spilte i Chateau Neuf i 1980 var stemningen så god at det var 100 mennesker på scenen til slutt. Gruppa kunne ikke storme av scenen om de hadde villet, de måtte brøyte seg vei mellom folk og forsvant ut publikumsinngangen etter at de var ferdige. Da The Ramones kom til samme sal noen måneder senere hadde en gjeng av de mest ekstreme punkerne bestemt seg for at gruppa var politisk ukorrekte, og klarte faktisk å stoppe konserten. Uroelementene var ikke populære i byen etterpå, men da var det faktisk deres skyld, ikke artistenes.

Jeg har bare sett popstjerner stikke av fra jobben én eneste gang. Da noen kastet flasker på Sex Pistols i Roskilde. De gikk av én gang, kom tilbake og da flaskene fortsatte å hagle gikk de av for godt. Da hadde de spilt sju låter, og det spisset egentlig hele opplevelsen. David Bowie spilte videre etter å ha fått en kjærlighet på pinne i øyet i Frognerbadet, visstnok med pinnen først. Internettet var i går fullt av filmglimt med påminnelser om hvordan artister ellers behandler sine mest entusiastiske fans. De river seg løs fra omfavnelser, tar støyten, og ber vaktene om å behandle synderne pent. Det er en del av spillet. Verden er full av artister med store ego, men de spiller videre. Det er derfor de er store.

LES OGSÅ: Justin Bieber stormet av scenen i Oslo

Det er lett å lage konspirasjonsteorier, og tro at oppstusset torsdag kan være en del av det samme spillet som får store deler av pressen til å glemme både flyktningstrøm og bearbeidet kjøtt, for å fotfølge beliebere byen rundt i et helt døgn. Det blir ikke mindre interesse rundt programmet til TV 2 av dette. Mange andre har også interesse av at oppmerksomheten steg enda et hakk, men sannsynligvis er Justin Bieber virkelig bare en ung mann ute av kontroll. Med enda yngre jenter rundt seg. Da bør kontrollen rundt ham være bedre.

– Det er ikke så farlig om bandet tar’n ut litt, så lenge støtteapparatet rundt funker, sa Persi Iveland i DumDum Boys en gang, nå gjengitt som inngang i Sindre Kartvedts nye bok om DumDum Boys. Hvis støtteapparatet ikke er på høyde med situasjonen kan det fort gå galt. Vi så det sist i dokumentarfilmen om Amy Winehouse, som burde vært bedre beskyttet. Hun holdt forresten ut i ni låter under sin aller siste konsert i Beograd, selv om formen var på bånn. Nå ser det ikke ut til at støtteapparatet rundt Justin Bieber fungerer i det hele tatt. Jeg har ikke noe mot oppstuss rundt popstjerner, men i dette tilfellet merker jeg at jeg er lei. Både plateselskapet Universal og TV 2 har antydet at de håper Justin Bieber kommer tilbake til Oslo for å gjøre dette godt igjen. Det blir forhåpentligvis en stund til. Vi trenger en pause nå. Han trenger en pause nå.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen