Kvelertak er klar for en ny festivalsommer i inn- og utland.

Kvelertak klare for festivalsommeren

Albumaktuelle Kvelertak blir en av sommerens største festivalattraksjoner.

 

– Festivalsommeren er et av høydepunktene i livet. Det blir gøy å komme tilbake med nytt materiale nå, sier gitaristene Vidar Landa og Maciek Ofstad fra Kvelertak. For hardt arbeidende rockeband tar ikke sommerferie. Sesongen for Kvelertak starter for fullt 10. juni, på Rjukan Rock, der Ofstad bodde i barndommen og har masse kjentfolk.

– Festivalene har alltid vært blant de best betalte jobbene, sier de to, som forteller at Kvelertak selv før de ble store og berømte som oftest fikk anstendig betalt, selv om det kunne være langt å kjøre, og lite overskudd til slutt. Mange norske artister livnærer seg på en effektiv festivalsommer.

Kvelertak på Roskilde: Nattsvart urkraft

Backstagelivet

– Før var somrene fritid. Nå er vi ute og spiller og tjener penger. Dette er bra for det norske musikklivet. Festivalene er den lykkeligste tida å være band på. Reise rundt, spille og henge med andre band vi er blitt kjent med.

– Hender det at dere henger dere med publikum også?

– Vi går rundt og ser på andre som spiller, og treffer folk. Men når man først har oppdaget livet bak scenen, så reiser man ikke på festival uten backstagepass, ler Vidar Landa.

Ofstad og Landa snakker om bedre toaletter, mat og gleden av en god dusj, som fordeler bak de store gjerdene. De utroper den ganske lille festivalen Fres i Fresvik langt inne i Sognefjorden som den fineste de har vært med på. Og Kvelertak har vært omtrent over alt.

Plateanmeldelse: Kvelertak med brannfakkel i natten

Fine steder

– Det er gøy med alle de små utkantfestivalene, sier de to. Og trekker fram selveste Utkantfestivalen, ytterst i Sognefjorden, der Knut Steens statue av kong Olav omsider fant sin plass.

– Norge har så mange fine steder. Fra Vinjerock på fjellet, til fiskevær i Nord-Norge. Den der du må ta båt, Trænafestivalen. Norske festivaler vet å levere. De er flinke til å gjøre det hjemmekoselig, med et personlig preg. Som Midnattsrocken i Lakselv, der backstage er en lavvo.

Kvelertak spiller på mange av de største norske festivalene i sommer: Øya, Slottsfjell, Malakoff, Vinje og Bukta. A-festivalene, som de kaller dem. Og i utlandet, i Roskilde, Reading og Leeds i England, og flere i Tyskland. De antar at settlistene kommer til å være likt fordelt mellom de tre albumene de nå har gitt ut. Men festivalsettene er som oftest kortere enn egne konserter.

– En time er helt perfekt når man skal se mange band på en gang. Når vi spiller selv kunne det godt vært litt lenger, men det er helt fint som det er, mener de.

Følg Dagsavisen Nye Takter på Facebook!

Nytt album

Komikeren Dag Sørås kommer forbi bordet der vi sitter. Han har nettopp hørt forhåndsstrømmingen av det nye albumet på nettstedet til Rolling Stone.

– Æ runke ikke te musikk, men hadde æ gjort det hadde den plata vært høyt opp på lista, sier han til Kvelertak. Gruppa har igjen brukt tre år på å lage et nytt album. Hvor ble årene av?

– Livet, sier de.

– Vi har turnert i hele verden, og ikke hatt tid til å lage nye ting med én gang. Tre år er ikke så lenge heller. Vi har tatt oss bedre tid, jammet, testet ut riff, og hatt det gøy. Vi har ikke bevisst gått bort fra noe, bare tatt med mer ekstreme ytterpunkter. Vi har en sang som er ni minutter lang, med akustisk 12-strenger, mens refrenget er gitarmelodien.

Trykte tekster

For første gang er tekstene trykket på plateomslaget. Kvelertak har utmerket seg ved å slå gjennom i utlandet med norske tekster, men selv ikke for oss har det vært så lett å høre hva de synger.

– Det har vært morsomt å høre folk synge med, hvor som helst. Erlend (Hjelvik, sanger, vår anm.) sier han liker sånt som høres tøft ut. Som passer inn i en metal-sammenheng, forklarer Ofstad og Landa. Tekstene har i alle fall ikke vært et hinder på veien ut av Norge.

– Tvert imot. De gjør oss litt mer eksotiske. Vi skiller oss ut i et hav av band. Kvelertak på engelsk hadde vært kjedeligere. Nå høres vi kanskje litt mer aggressive og primitive ut.

Tre av medlemmene i Kvelertak bor i Oslo nå, to fortsatt i Stavanger. Hvor de hører hjemme er ikke lenger så lett å fastslå.

– Vi er et band av verden, er de enige om. Har de noe gode historier fra festivalene vi har snakket om?

– Massevis. Men ikke som det går an å trykke. Dere måtte nesten ha vært der, mener de.

Så blir det i alle fall mange sjanser til å være der Kvelertak er denne sommeren.

Kvelertak spiller også i Stavanger Konserthus 29. oktober.

Les også: Godt skodd for festivalsommeren