Nye takter

Kunsten å minnes en lady

De største stemmene stilner aldri. Nå hylles Cesaria Evora (1941–2011) i Oslo av hele fire av sine arvtakere.

Dagsavisen anmelder

Cesaria Evora eller «barfotdronningen» som hun også ble kalt fordi hun på ren trass insisterte på å opptre barføtt, solgte millioner av plater og konsertbilletter mens hun levde. Hun var Kapp Verdes store profil, kjent for sine sigarer og sin vakre tolkning av musikkstilen «morna» som samler elementer fra den portugisiske fadoen og rytmer fra begge siden av Atlanteren.

– Cesaria Evora gjør oss nostalgiske og det å hylle henne gjennom denne konserten er en måte å holde suksessen hennes i live på, sier Lucibela fra Kapp Verde om Evora, som hentet impulser fra både Senegal og Brasil, og sang like gjerne om en ny tid og et nytt håp for Afrika som forholdet til havet, fisken og kjærligheten hjemme på Kapp Verde.

Les også: Natacha Atlas satte Oslo på verdenskartet

Artikkelen fortsetter under bildet.

Cesaria Evora, Grammy winning singer from Cape Verde, smokes a cigarette while speaking to Romanian journalists during a  press conference in Bucharest, Romania, Tuesday June 29, 2004. Evora will present her new album in a live performance Tuesday night. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Cesaria Evora. Foto: AP

Nå vil det unge stjernelaget Lura, Elida Almeida, Nancy Vieira og Lucibela gjenskape Evoras magi i Oslo hvor Evora selv trollbandt sitt publikum flere ganger, senest i 2007 under Oslo World.

– Det er viktig at vi ikke lar minnene om ladyen som gjorde så mye for Kapp Verde, for artistene og musikken, dø ut, sier Lucibela til Dagsavisen om Evoras musikalske søken etter spor fra slaveskipenes stoppested på Kapp Verde i henholdsvis Cuba og Brasil.

– Hva etterlot Cesaria Evora til nye generasjoner?

– Etter min mening etterlot Cesaria Evora seg en stor arv og jeg er inkludert i den. Hun fikk en suksess som overbeviste meg og andre om at det er mulig å tro på en karriere gjennom musikk. Vi ønsker å bringe musikken fra Kapp Verde ut til resten av verden, og styrken hun har etterlatt seg er at vi som fortsetter arbeidet til vår egen «Cise» blir bare bedre og bedre, sier Lucibela, som i likhet med de tre andre sangerne som skal hylle Evora er fra Kapp Verde-øyene.

Les også: – Språket har ikke vært borte, det har bare vært fryktelig stille

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Lura hyller Cesaria Evora. Foto: Oslo World

Lucibela er født på øya São Nicolau, men startet karrieren i hoteller på Sal og Santa Maria med blant annet sanger av Cesaria Evora, før hun debuterte i Lisboa og ble oppdaget for alvor i 2017 på Atlantic Music Expo i Praia hvor hun nettopp ble sammenlignet med Evora.

– Hun var og er fortsatt veldig viktig for meg. Da jeg begynte å bli interessert i morna var hun en av de fremste referansene, og det er hun fortsatt. Det var en god skole å høre hvordan hun sang og framførte sangene, og jeg lærte bare av å lytte til henne. Måten hun sang morna på, følelsene hun uttrykte, påvirker måten jeg synger på i dag. Alltid når jeg synger morna tenker jeg på henne og at jeg må strekke meg etter å nå ut til lytterne på samme måte som hun gjorde.

Les også: – Våpen ikke er løsningen på problemene i et område der fortiden hjemsøker nåtiden

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lucibela er en av fire sangere med kapp Verde-bakgrunn som skal hylle den avdøde legenden Cesaria Evora under Oslo World. FOTO: OSLO WORLD

Lucibela hyller Evora. Foto: Oslo World

Selv møtte Lucibela aldri Cesaria Evora sånn helt på ordentlig.

– Og jeg tror ikke hun visste hvem jeg var. Jeg så henne en eneste gang, rundt 2010 eller 2011 tror jeg, i Cidade da Praia på øya Santiago der det ligger en berømt restaurant som heter Quintal da Música. Jeg var så lykkelig at jeg gikk bort til henne, kysset henne og sa at jeg var en stor fan. Hun smilte men sa ingenting. Jeg har møtt mange som har vært mye sammen med henne og hørt henne fortelle så mange historier, og jeg hadde virkelig elsket å henge rundt henne over lengre tid. Nå er mitt største minne ansiktet hennes og den nydelige stemmen, sier hun.

– Folk som elsket henne er også glade for å kunne dele disse øyeblikkene med oss, og musikken som er uforglemmelig. Det er vanskelig å si hvilken sang fra henne som er min favoritt, men jeg elsker mornaene «Desilusão dum amdjer», «Cize» og «Papa Joachin Paris» blant mange andre.

Les også: Store stemmer, svært sterke følelser på Oslo World

Cesaria Evora i Norge:

Cesaria Evora sang flere ganger i Norge, blant annet i 2004 og 2007. Her er noen av karakteristikkene fra Dagsavisens spalter:

Bare et lite kniks fra den staselige damen får salen til å bryte ut i varm applaus. Men det er verken, kniks, smil, småprat med publikum eller hennes utilslørte lyst på en sigar i røykelovens Norge som gjør Cesaria til en konsertopplevelse. Det er sangen som trollbinder: Fra hun kommer inn og stiller seg ved scenekanten med mikrofonen er hun aldri rolig i musikalsk forstand.

Les også: – Verden er en brennende krig

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Cesaria Evora i Oslo. Foto: Arne Ove Bergo

Fra sitt utgangspunkt på de portugisiske Kapp Verde-øyene tar hun publikummed på en transatlantisk reise fra Portugal, Afrika, Frankrike og Spania, til Cuba, Brasil og den udefinerbare karibiske miksen av rytmer og sang. Men hele tiden er det Kapp Verdes egen sjanger «morna» som preger stemmen hennes og som følger musikken lik et varmt kjærtegn.

Hun lot sangene drysse som perler over publikum, varme, fargerike og fulle av melankoli, lengsel og sårbar stolthet. Hun gjorde slitte sanger som «Besame Mucho» til hele lysende helheter som ble de sunget for første gang.