De to kompisene Svein Hovind (til venstre) og Kai Mauseth er nok de ivrigste konsertgjengerne på Blå. Klubben fyller 15 år til uka. FOTO: STEN OVE TOFT

Konserter hele året

Konsertstedet Blå fyller 15 år til uka. Det er lenge for en klubb i en stadig skiftende bransje.

- Uten sånne som Kai og Svein, er Blå ingenting, sier Blås bookingansvarlig Einar Idsøe Eidsvåg og nikker mot de to kompisene Kai Mauseth (58) og Svein Hovind (55).

De er på Blå temmelig ofte. Og da alltid på første rad.

- Det blir jo fort en konsert hver 14. dag, innimellom litt flere, ler Hovind.

- Det kan muligens bli enda oftere, skyter Mauseth inn.

 

1998

Blå åpnet sine dører i Brenneriveien i Oslo vinteren 1998 der den første konserten var med Päronsoda. Navnet ble Blå fordi det passet godt med jazzprofilen til klubben i dumpa ved Grünerløkka. Siden har det gått 15 år, og de opprinnelige eierne solgte bardriften i 2005 og flyttet ut i 2007. Etter litt uenighet om hvem som hadde rettighetene til navnet Blå, fortsatte de nye eierne konsert- og klubbdrift. Men denne gangen var det plass til mer enn musikk som kun sorterer under et utvidet jazzbegrep. Blå kan fortsatt by på jazz selvsagt, men det er også rom for elektronisk musikk, hip hop, pop, rock og enda litt særere saker.

At det er noe med Blå, er kompisene Kai og Svein enige om.

- Det er veldig bra stemning her. De er også flinke til å booke bra artister, noe som selvfølgelig er viktig. Dessuten er det en veldig bredde i musikken, sjangermessig, sier Hovind.

Det gikk i jazz i starten, men hva slags sted er Blå nå om det ikke er et jazzsted mon tro? Vi spør Eidsvåg.

- Om Blå startet som et jazzsted, så er vi jazzsted i aller videste tradisjon. Men vi viderefører det Martin Revheim og Kjell Einar Karlsen startet opp på Blå. Vi er gode på å synliggjøre det usynlige og gi folk det de ikke visste de ville ha. Vi er ikke sjangerspesifikke og trives med å være litt schizofrene. Det er greit med noe smalt en dag og kanskje Veronica Maggio neste dag. Vi går etter flere lommebøker. Men det å drive med booking er verre enn aksjehandel. Man vet aldri hvordan det går, sier Idsøe Eidsvåg som gjør booking sammen Sten Ove Toft, som også er med i støy-drone-bandet Altaar.

- Svein Hovind har forresten Tofts gitar fra en Altaar-konsert på Blå. En smadra en som henger på veggen hjemme.

- Men den er satt sammen og ser tilsynelatende hel ut nå, ler Hovind.

Men vi skal ikke bekymre oss for at det blir dyrt å smadre instrumenter.

- Jeg kjøper brukte gitarer i USA, der er de ikke så dyre, informerer Toft.

 

Feiring

Selve feiringen av Blå starter til uka med konserter med både Hanne Hukkelberg og en jazzkveld som skal gå ned i historien. Dessuten er alle DJ-er som noensinne har spilt på Blå invitert til en storslagen fest neste helg.

Men hva er det beste Kai og Svein har sett på Blå?

- Earth, eller kanskje Rival Sons, Battles, Melvins eller Nissenenmondai, sier Svein.

Kai er ikke helt uenig.

- Deathcrush er i hvert fall det beste norske bandet som ikke har gitt ut plate, mener Kai som har sett bandet mer enn et dusin ganger siden de debuterte.

- Vi skal heller ikke bekymre oss for publikumsrekrutteringen til Blå. Både Kai og Svein har sønner som allerede er flittige konsertgjengere. Eplet faller ikke langt fra stammen.